Нашата мисия и кауза е да представим съвременното изкуство по един достъпен и атрактивен начин към широката публика. Усетихме, че е много важно знанието за изкуството да не остава заключено в академичната среда.” Това обясни в студиото на “Посока Култура” изкуствоведът Теодора Константинова за новото говорене за култура и изкуство и предстоящия "Wide Art Forum".

Александър Шпатов: Основната функция на МОЧА е да се гради митът за второто ни освобождение

Радослав Механджийски обясни, че хората са изключително способни да възприемат всеки тип информация, свързана със съвременното изкуство, когато тя е предоставена по достъпен начин. Според него самото съвременно изкуство навлиза в сфера, в която то самото се превръща в забавление.

Критиката за съвременно изкуство е в криза от доста време насам, обясн Механджийски. “Няма ограничения за методите и начините, по които съвременното изкуство може да се изразява, затова в нашите събития много често акцентираме”, допълни той. Няма изградена методология за категорична обективна оценка, обясни гостът. 

Георги Милков: Светът стана по-натоварен, по-забързан и по-еднакъв

По думите на Теодора Константинова изкуството трябва да бъде по-достъпно и хората да се подканват да ходят на повече изложби. Да се премахне дистанцията между елитарно заключеното интелектуализирано изкуство и широката аудитория.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм