Кръговете около ДПС и ГЕРБ се страхуват да не изгубят своето влияние в съдебната власт. Това коментира в предаването "Без претенции" на Дарик радио правният експерт от Института за пазарна икономика Иван Брегов.

Направеното в разгара на политическите скандали от последните дни изказване на Делян Пеевски, че Христо Иванов иска избори, защото "не може да овладее съдебната власт", според Брегов представлява "реактивно поведение, когато губиш влияние".

"Ако видим с кой е свързан Петьо Петров - Еврото и въобще с тази групировка, която се е настанила начело на българската прокуратура и следствие, ще се потвърди моят обратен превод на думите на този успял млад българин, че ДПС се страхува да не изгуби своето влияние".

По повод изслушванията, които Висшият съдебен съвет (ВСС) и парламентарната комисия за проверка на обстоятелствата около скандалите "Нотариуса" и "Еврото" провеждат в последните седмици, Брегов коментира, че връзките в прокуратурата и съда на високо ниво няма да бъдат проследени

"Защото те са трайни и ще потвърдят влияния, които са над десетилетие. Ако бъде направен анализ на специализираното правосъдие - кои хора работеха там, каква беше работата и резултатът от дейността, ако се направи един анализ на антикорупционната комисия и се покаже, че те са действали превратно. И се види кои бяха началници там, а пък те, видите ли, имат някакви отношения и с Мартин Нотариуса и с Пепи Еврото, това всичко е установимо. Тогава ще се разкрият и политическите и икономическите връзки. Но, повярвайте ми, няма кой да го направи", беше категоричен Брегов.

По повод проверката, извършена в Софийската районна прокуратура (СРП) от отдел "Инспекторат" на Върховната касационна прокуратура (ВКП), Брегов зададе въпроса защо ВКП не проведе подобна проверка и в Софийската градска прокуратура (СГП).

"От февруари 2015 г. проверка в СГП няма - нито извънредна, нито текуща проверка на ИВСС. Да не се окаже, че нарушенията, извършени по времето, когато СРП е администрирана от Невена Зартова, са по-малки отколкото са нарушенията в СГП? И да не се окаже, че ако приписваме свързаност на Невена Зартова с кръга на Мартин Божанов Нотариуса, да не се окаже че, че който е начело на СГП, е по-тясно свързан с кръга на Пепи Еврото. И тогава да не се окаже, че пред едни и същи факти и обстоятелства ние имаме различно третиране и прилагане на закона?". 

На въпроса защо наблюдаваме повече активност от страна на институциите по линия на казуса с "Нотариуса" за сметка на този с "Пепи Еврото", Брегов посочи, че кръгът на Еврото е излязъл по-силен.

"Като че ли той има сериозно влияние, може би, върху лица от висшето ръководство на българската прокуратура", допусна експертът по повод снимките на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с Петьо Петров пред ресторанта "Осемте джуджета", които се появиха миналата година.

Според Брегов сериозният въпрос, който все още стои по тази тема, е нарушен ли е етичният кодекс на българските магистрати?

Целия разговор, гледайте в прикачения файл.