Осъден италиански убиец, за когото се предполага, че принадлежи към една от най-мощните мафиотски организации в страната, бе арестуван във Франция след 16 години бягство, съобщи Интерпол.

63-годишният Едгардо Греко е заподозрян в принадлежност към прочутата "Ндрангета" - мощна мафиотска организация в Калабрия, Южна Италия.

Арестуваха един от най-издирваните мафиотски босове в Италия (видео)

Той е издирван в Италия, за да изтърпи доживотна присъда за убийствата на Стефано и Джузепе Бартоломео, и е обвинен в опит за убийство на Емилиано Мошаро "като част от мафиотската война между бандите „Пино Сена“ и „Перна Пранно“ в началото на 90-те години на миналия век", заяви Интерпол. Братята Бартоломео са били пребити до смърт с железни пръти в склад за риба, съобщи италианската полиция.

Арестът на Греко в Централна Франция е извършен с помощта на Италия и Франция от "Проекта за сътрудничество срещу 'Ндрангета" (I-CAN), ръководен от Интерпол, който улеснява полицейското сътрудничество между 195-те държави-членки.

Италиански съд оправда Берлускони по дело за подкуп

Италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедоси, цитиран в изявлението на Интерпол, заяви че арестите демонстрират ангажимента на страната му "да се бори с всички форми на организирана престъпност и да открива опасни бегълци".

Интерпол заяви, че "Ндрангета" се счита за най-мащабната и мощна мафиотска група в Италия, която действа в цял свят и е силно свързана с търговията с кокаин, насочен към Европа от Южна Америка.

САЩ ще обяви частната военна кампания „Вагнер“ за транснационална престъпна организация

Работата на I-CAN е да помага за повишаване на осведомеността за „Ндрангета“ и нейния начин на действие, като споделя полицейска информация за разбиване на нейните мрежи и операции, заяви агенцията.

Арестът на Греко, който според италианските медии е работил вечер в пицария под чуждо име, стана седмица след като италианската полиция съобщи, че е разбила мафиотска група на „Ндрангета“, която доминира в голяма част от южна Калабрия, и е конфискувала активи за над 250 млн. евро.

Задържаха британец в Плевенско, издирван за тероризъм от Интерпол

56 души, много от които вече са в затвора, бяха подложени на наказателно разследване за редица престъпления, включително заговор, свързан с мафията, изнудване, отвличане, подкуп и притежание на оръжие, съобщиха полицията и прокуратурата.

Арестът на Греко идва малко повече от две седмици след като италианската полиция арестува един от най-известните босове на сицилианската мафия „Коза Ностра“ - Матео Месина Денаро, който се укриваше в продължение на 30 години. 60-годишният мъж бе арестуван, след като посети здравната клиника, в която се е лекувал в сицилианската столица Палермо.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм