Най-издирваният мафиотски бос в Италия Матео Месина Денаро е арестуван в Сицилия след 30 години бягство, информира Би Би Си. Съобщава се, че Месина Денаро е бил задържан в частна клиника в столицата на Сицилия Палермо.

Предполага се, че той е бос на известната мафия Коза Ностра.

Италианските медии съобщават, че той е бил на лечение, когато е бил заловен малко преди 10:00 ч. (11:00 ч. българско време) и отведен на тайно място от карабинерите.

“Гешев е радост”. Защо главният прокурор взе награда в чест на непримиримия към мафията Фалконе

Твърди се, че в ареста са участвали над 100 служители на въоръжените сили.

Във видеоклип, разпространен от италианските медии, се вижда как хора стоят на улицата и аплодират италианската полиция, докато Месина Денаро е отвеждан.

През 2002 г. Месина Денаро е осъден задочно на доживотен затвор за множество убийства.

Италиански съд оправда Берлускони по дело за подкуп

Сред тях са убийството през 1992 г. на антимафиотите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, смъртоносните бомбени атентати през 1993 г. в Милано, Флоренция и Рим, както и отвличането, измъчването и убийството на 11-годишния син на мафиот, станал държавен свидетел.

Мафиотският бос е контролирал и рекета, незаконното изхвърляне на отпадъци, прането на пари и трафика на наркотици за могъщия синдикат на организираната престъпност Коза Ностра. Съобщава се, че той е бил протеже на Тото Риина, главата на клана Корлеоне, който е арестуван през 1993 г. след 23 години бягство.

ООН: Планът за граничен контрол в САЩ нарушава правата на човека

Въпреки че от 1993 г. Месина Денаро е в неизвестност, се смята, че той все още е издавал заповеди на подчинените си от различни тайни места.

През десетилетията италианските следователи често са се доближавали до залавянето на Месина Денаро, като са наблюдавали най-близките му хора. В резултат на това през 2013 г. са арестувани сестра му Патриция и още няколко негови сътрудници. Полицията също така конфискува ценни предприятия, свързани с Месина Денаро, което го оставя във все по-голяма изолация.

Белият дом отстрани шефа на граничната служба заради мигрантската вълна

Съществуват обаче малко снимки на Месина Денаро и полицията трябва да разчита на цифрови композиции, за да възстанови външния му вид през десетилетията след бягството му. Запис на гласа му е публикуван едва през 2021 г.

Почитта към работата на въоръжените сили се излива от целия политически спектър. Джан Карло Казели, съдия и бивш главен прокурор, заяви, че арестът на Месина Денаро е "изключително... просто историческо събитие", което може да доведе до значително развитие в продължаващите разследвания на бомбените атентати от 1993 г., при които загинаха десет души в цяла Италия.

ЕК се намесва в спора за отказа на Италия да приеме бедстващи мигранти

Министър-председателят на Италия Джорджия Мелони благодари на въоръжените сили за работата им по задържането на "най-важния член на мафиотската престъпна група", като добави: "Това е голяма победа за държавата."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм