Всеки може да поговори с оцелял от комунистически трудов лагер, да се разходи из лагера в Белене онлайн или да се включи в реален тур на място. Това вече е възможно благодарение на програмата „Истории от Белене“, реализиран от фондация „Софийска платформа“.

На 102 г. почина най-възрастният осъден нацист

Защо „Белене“?

За цялото съществуване на комунистическия лагер „Белене“ през него са преминали над 15 000 души. Фондация „Софийска платформа“ среща с няколко от тях широката общественост, за да разкажат те какво е да си сред най-непримиримите противници на комунистическия режим. Зад тази идея стоят представителни социологически данни за масово непознаване на най-близкото ни минало сред най-младите – 16-40-годишните. За да достигне до тях, фондацията създаде платформата belene.camp.

„В Австрия техническият проблем е Хитлер“: Австрийски влак пусна реч на Хитлер по високоговорител

Именно там посетителите могат да поговорят с шестима оцелели от комунистическите трудови лагери. Това се случва благодарение на стотици часове видео записи и изкуствен интелект, който превежда историите от миналото на езика на настоящето.

Отделно виртуален тур позволява на всеки потребител да се разходи и да разгледа ключови обекти, свързани с живота на лагеристите, на островите от Беленския архипелаг.

Йонми Парк: Затворите в Северна Корея са еквивалент на Холокоста

Много скоро ще бъде достъпна и още една функционалност на belene.camp, а именно запазване на реален тур с гид на място.

Фондация „Софийска платформа“ 10 години осъществява образователни формати в Белене с помощта на местната общност в лицето на отец Паоло Кортези, Михаил Маринов от фондация „Остров Белене“ и Община Белене. От 2018 г. фондация „Софийска платформа“ организира и ежегодно 5-дневно лятно училище по история на близкото минало за 20 ученици и студенти от цялата страна.

Програмата „Истории от Белене“ цели да съхрани паметта за тоталитарния комунистически режим и в частност – за лагера в Белене, и да допринесе за увеличаване на интереса към историята на близкото минало. Програмата се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България”.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм