Министър-председателят на Испания Педро Санчес ще пътува до Пекин следващата седмица, за да обсъди с президента Си Дзинпин китайския план за разрешаване на конфликта в Украйна, съобщи един от неговите министри.

"Посещението на г-н Санчес ще се състои три месеца преди Испания да поеме председателството на Европейския съюз (ЕС) на 1 юли за период от шест месеца, заяви министърът на председателството Феликс Боланьос, предаде АФП.

Си и Путин обещаха нов световен ред, не се вижда мир за Украйна

Ето защо тази среща с китайския лидер ще бъде възможност за г-н Санчес "да обясни (нашата) визия за европейското председателство", продължи Боланьос.

Испанският социалистически премиер ще бъде едва вторият лидер на страна от ЕС, след германския канцлер Олаф Шолц през ноември миналата година, който ще посети Китай след началото на пандемията от COVID-19 преди повече от три години.

Санчес ще отпътува за Пекин след участието си във Форума за Азия в Боао (BFA), на остров Хайнан, като цялата обиколка в Китай ще се състои на 30 и 31 март, се посочва в изявление на испанското правителство.

Докато Си се среща с Путин, Зеленски кани Китай да се присъедини към мирната формула на Киев

"Китай може да изиграе много важна роля в посредничеството между Русия и Украйна и това, разбира се, ще бъде един от въпросите, които Санчес ще обсъди с китайския президент“, заяви Боланьос.

Подобно на ЕС, Испания оказва пълна подкрепа на Украйна в конфликта с Русия.

През февруари Китай предложи мирен план от 12 точки за прекратяване на войната в Украйна, която продължава вече повече от година.

Столтенберг: Китай да се вслуша в мнението на Украйна за мирния план

Припомняме, че на 20-ти март китайският президент Си Дзинпин направи посещение в Москва, продължило три дни, което беше изтълкувано като силна демонстрация на подкрепа за руския президент Владимир Путин.

Путин похвали китайския план и заяви, че е отворен за преговори с Украйна, но САЩ и Европа остават силно скептични относно способността на Пекин да посредничи.

"От съществено значение е този конфликт да приключи и Русия да признае, че това е абсолютно неоправдана агресия", добави г-н Боланьос, който е смятан за дясна ръка на Санчес. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм