Украинският президент Володимир Зеленски във информира, че неговата нация е предложила на Китай да се присъедини към украинската мирна формула за прекратяване на продължаващата руско-украинска война. Лидерът на раздираната от война страна обаче каза, че Украйна все още чака отговор. Изявлението на Зеленски идва по време на срещата на китайския президент Си Дзинпин с руския президент Владимир Путин в Москва.

Киев се радва на нови трамваи, лично производство (снимки)

Предложихме на Китай да стане партньор в прилагането на мирната формула. Предадохме нашата формула по всички канали. Каним ви на диалог. Очакваме вашия отговор“, каза Зеленски пред пресата по време на съвместен брифинг в Киев с Японският премиер Фумио Кишида.

Получаваме сигнали, но все още няма конкретика“, добави държавният глава.

Столтенберг: Китай да се вслуша в мнението на Украйна за мирния план

Украинският лидер потвърди също, че ще участва в предстоящата среща на върха на Г-7 в Япония през май чрез видеовръзка.

Приех поканата на премиера и ще участвам в онлайн формат на срещата на Г-7 в Хирошима“, каза Зеленски.

С какво Путин нагости “скъпия си приятел” Си

По-късно, по време на ежедневното си вечерно обръщение, Зеленски каза, че е имал „продуктивни разговори“ с японския премиер. 

„Нашите разговори с господин Кишида бяха доста продуктивни. Чух също така много конкретно желание на Япония да работи заедно с нас за още по-активно мобилизиране на света за международен ред, за защита от агресия, за защита от Русия терор“, каза той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм