Испанската полиция е унищожила опасно взривно устройство от Наполеоновата епоха, предаде Анадолската агенция.

Миналата седмица археолози откриха 76-килограмовото оръдейно гюле, докато извършваха реставрационни работи в туристическия замък Пенискола.

New York Times: Българските фабрики за боеприпаси, които снабдяват Украйна

Внушителният замък е с изглед към Средиземно море в живописното крайбрежно градче Пенискола в област Валенсия.

Построен от рицарите тамплиери върху останките на стара мавританска цитадела, през 1411 г. замъкът става резиденция на антипапа Бенедикт XIII. Въпреки че отчасти е признат за папа, той не успява да получи признанието на Рим и в крайна сметка е отлъчен.

Замъкът също така е бил фокусна точка на различни военни конфликти, включително Наполеоновите войни в началото на XIX век.

Украинската армия унищожи оръжие, изтръгващо кислорода от белите дробове (видео)

А в продължение на повече от 200 години в структурата на замъка се крие неизбухнало оръдейно гюле, заредено с черен барут.

Така е било до момента, в който испанската полиция внимателно я изважда и взривява. В изявление те заявиха, че това, което е останало от гюлето, ще бъде върнато на археолозите за по-нататъшно проучване.

Тайланд издирва изчезнал радиоактивен цилиндър

Полицията също така предупреди хората да се пазят от исторически невзривени устройства. В Испания те най-често са реликви от гражданската война и се намират в изолирани земеделски райони или в бункери под домовете.

Всеки, който се натъкне на подозрителни предмети, е посъветван да не ги мести или докосва, а да ги подчертае с ярко оцветени предмети или камъни и да съобщи на полицията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм