Тайландските власти се опитват да открият цилиндър с опасен радиоактивен материал, изчезнал от електроцентрала, съобщиха официални лица, като предупредиха за сериозни рискове за здравето при пряко излагане на въздействието му, предаде АФП.

Персоналът на централата, работеща с въглища, в провинция Прачинбури, източно от Банкок, забелязва липсата на стоманената тръба, дълга 30 см и широка 13 см, по време на рутинни проверки в петък.

Разлив на нефт е забелязан край Загреб

При претърсването през уикенда 25-килограмовата тръба, съдържаща силно радиоактивен цезий-137, не е намерена, казва Китифан Читпентам от Националната енергийна компания, която е собственик на централата.

Компанията смята, че тя може да е паднала от стена, висока около 18 метра, преди няколко дни.

Радиационните тестове в централата показват, че тя е била изнесена от помещенията.

Малка и смъртоносна радиоактивна капсула изчезна в Австралия

"Молим хората в района да помогнат за намирането му", казва губернаторът на Прачинбури Наронг Накорнжинда пред АФП.

"Радиоактивният материал е бил в затворено и защитено състояние, но ако някой го отвори и бъде изложен на въздействието на веществото, това може да причини обрив и изгаряния".

Изчезналият цилиндър е част от устройство, използвано за измерване на налягането на парата в централата. Длъжностните лица не са казали какво количество цезий-137 се намира в него.

Япония планира да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода

Службата "Атоми за мир" - тайландската правителствена агенция, отговаряща за ядрените изследвания - заяви, че централата използва записи от охранителни камери, за да се опита да установи кой е взел цилиндъра, и предупреди да не се отваря.

"Ако някой счупи бутилката, когато сте пряко изложени на въздействието ѝ, може да бъдете изложени на висок риск от рак и сериозни заболявания, така че, моля, не чупете бутилката", заяви секретарят на Службата за атоми на мира Пермсук Сучафиват.

Какво е атомна бомба, как да действаме в случай на ядрен взрив и какви са последствията? (видео и снимки)

Изчезналият цилиндър следва инцидент в Австралия, където властите съобщиха, че след двуседмично издирване са открили малка радиоактивна капсула, която е паднала от камион на отдалечена магистрала в провинцията в средата на януари.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм