Испанските аптеки съобщават за по-големи закъснения на стотици различни видове лекарства, тъй като Европа продължава да изпитва остър недостиг на лекарства.

По данни на Генералния фармацевтичен съвет на Испания (GPCS) испанските аптеки са имали затруднения с доставките на 403 различни вида лекарства, включително за сърдечносъдови, нервно-мускулни, храносмилателни и респираторни заболявания.

Politico: Недостигът на лекарства в Европа заплашва да стане смъртоносен

Според базирания в Мадрид съвет проблемът сега е със 150% по-сериозен, отколкото през 2021 г., тъй като набавянето на тези лекарства отнема до четири-пет седмици повече, отколкото някога.

В разговор с Анадолската агенция директорът на GPCS Антонио Бланес Хименес уточни, че проблемът с недостига на лекарства не е нещо ново, тъй като се усеща още от 2019 г.

"Ситуацията се беше подобрила по време на пандемията и отново се влоши през 2022 г.", каза той.

Хората с диабет получават 32% повече фрактури от тези без

Ограниченията, наложени от Китай и Индия върху износа на суровини, необходими за производството и доставката на лекарства, и проблемите, свързани с производството, причинени от руско-украинската война, са основните фактори за недостига, каза Хименес,

Посочвайки и ролята на ниските цени на лекарствата в Испания, той заяви, че настоящите данни и тенденции не очертават оптимистична картина за 2023 г.

В събота ще има данни от проверките за липсващите лекарства

Пациентите обаче трябва да останат спокойни, тъй като в повечето случаи аптеките все още могат да предоставят генерици, добави той.

Фармацевтката Мария Кармен Санс се оплака от нарастващите проблеми в снабдяването с лекарства, като повече от половината от ежедневните им поръчки не пристигат.

Къде изчезнаха лекарствата?

"Нашите пациенти, които идват при нас за лекарства, за съжаление си тръгват с празни ръце. По-лошото е, че не знаем истинската причина за недостига на лекарства. Не ни се дава никакво обяснение", казва тя и добавя, че много от рафтовете в аптеката ѝ остават празни.

"Поръчваме лекарствата отрано, но не знаем кога ще дойдат и дали изобщо ще дойдат", каза тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм