Испания набира изследователски проекти за развитие на 6G мрежи. В държавния бюлетин бяха публикувани условията за достъп до помощта от 116 милиона евро за проектите. Правителството се надява, че 6G връзката ще бъде достъпна през 2030 г. 

Внедряването на 5G технологията не означава просто технологична промяна в мобилните телефонни мрежи, както се е случвало в миналото с други технологични еволюции като тази от 3G към 4G стандарта, но в този случай ще има много по-голямо въздействие, се посочва в държавния бюлетин.

България - на 10-о място в ЕС по достъп до бърз интернет

С 6G връзката Испания иска да увеличи скоростта на предаване на данни по безжичните мрежи и да намали присъствието на 5G .  Помощта от 116 млн. евро ще се разпредели между две програми: 6G - финансиране на изследователски инфраструктури за придобиване на оборудване, и 5G - за връзка между двете технологии, пише изданието „20 минути” .

Въпреки че в момента 5G мрежите не са достъпни в цяла Испания, правителството се надява, че 2030-а ще е годината, в която ще започне да внедрява 6G. На този етап е известно, че Южна Корея си е поставила по-амбициозна цел – да внедри 6G от 2028 г. Германия и Франция също активно инвестират в изследователски проекти за 6G.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм