Това е съвременна история, с която се сблъскват почти всички страни: хората напускат родните си градове, села и махали и се преместват в по-градски райони поради редица причини. Понякога културите се губят. Точно с този проблем се сблъсква едно испанско селце, в което са останали само 16 жители. Докато не измислили решение - календар с голи тела.

От десетилетия насам Пеня Зафра де Абахо се сблъсква с постоянно изселване, тъй като жителите търсят работа и възможности извън южното испанско селце. Но то е намерило уникална стратегия за борба, като "се е съблякло", за да спаси града си.

Ето какво причинява на слоновете експлоатацията им в туристическата индустрия

"Когато предложих календар с голи тела, хората казаха: "Ти луд ли си?". Лука Николас, председател на асоциацията на жителите на селцето, разказва пред "Гардиън". "Аз обаче видях, че това е начин да се поставим на картата и да покажем нашето селце с 16 души население."

Идеята, която разединява, постепенно набира сила. До септември имаше достатъчно жители, желаещи да участват, за да се организира тридневна фотосесия. Резултатът е календар за 2023 г., който изкусно изобразява жителите наред с пейзажите и традициите, които отдавна отличават селцето в регион Мурсия.

Голямата дъщеря на Бил Гейтс, която ще получи миниатюрна част от богатството му

Какви са снимките?

През октомври Николас позира в 200-годишната къща, която някога е принадлежала на дядо ѝ и в която сега се помещава единствената винарна на селцето, а през ноември е представен Хуанхо, местен фермер, който позира с различни стратегически разположени тикви.

Безспорната звезда на календара е Педро Санчес. Най-възрастният жител на селцето, който е на 100 години, украсява месец декември без риза и усмихнат, докато държи кана с вино. "Той беше първият, който каза "да" - казва Николас пред "Гардиън".

Берлин ще позволи на жените да ходят топлес в обществените басейни

Работи ли календарът?

От дебюта на календара през октомври досега поръчките за календара, струващ 9 евро, валят от цяла Испания и от далечно Мексико. Николас казва, че в селцето са продадени близо 400.

Най-красивата жена в света се снима топлес като извънземна

Проблемът с обезлюдяването на испанските села

С разпространението на информацията за календара заваляха съобщения от цяла Испания, където обезлюдяването на селските райони застрашава повече от половината от площта на страната. "Имаше седмици, в които не знаех дали да плача от щастие, или от тъга", казва той пред "Гардиън", визирайки многото хора, които споделят собствената си борба за спасяване на селата си. "Открихме, че не сме сами в тази ситуация."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм