Слоновете може и да са известни със своите размери и сила, но туристите, които се возят на гърба им, все още могат да причинят големи вреди, както показва тази снимка, споделена от група за спасяване на диви животни в Тайланд, пишат от Си Ен Ен.

От 1 до 3 години затвор грозят двама непълнолетни, отрязали ушите на кучето Фейт

На снимката, предоставена от Фондация "Приятели на дивата природа в Тайланд" (WFFT), е изобразена Пай Лин, 71-годишна женска, чийто гръбначен стълб се е обезобразил след 25 години работа в туристическата индустрия, където е била принудена да носи до шест туристи едновременно.

"Гърбът на Пай Лин все още носи белези от стари точки на натиск", казва групата. "Този непрекъснат натиск върху телата на слоновете може да влоши състоянието на тъканите и костите на гърба им, причинявайки необратими физически увреждания на гръбначния стълб."

В световните океани плуват над 171 трлн. пластмасови предмета

Разходките със слонове са популярна туристическа дейност в страните от Югоизточна Азия, но според активистите тази практика е форма на жестокост към животните, тъй като телата им не са предназначени за езда. Те твърдят, че животните често са малтретирани и експлоатирани и в други индустрии като трекинг и дърводобив, като много от тях умират от изтощение и недохранване, тъй като са буквално експлоатирани до смърт.

"Пай Лин пристигна в нашето убежище през 2006 г., след като е работил в тайландската туристическа индустрия", казва пред CNN Едуин Вик, директор и основател на WFFT.

„Само кожа и кости“: Спасиха куче, погребано живо в Пловдив

"Тя беше изоставена от предишния си собственик, който смяташе, че е твърде бавна и винаги изпитва болка и вече не може да работи добре", добави той.

Том Тейлър, директор на проекта на групата, добави, че гърбовете на слоновете не са пригодени за носене на голяма тежест.

"Гръбнакът им се простира нагоре", каза Тейлър. "Постоянният натиск върху гръбнака им от страна на туристите може да доведе до трайни физически увреждания - което може да се види при Пай Лин."

Вик каза, че групата споделя историята на Пай Лин, за да повиши осведомеността за жестокостта към слоновете и да напомни на хората никога да не ги яздят, тъй като туризмът се завръща в страната след пандемията.

Прокуратурата в Бургас: Арест за украинка, изнесла тайно 116 костенурки от Серенгети

"Важно е да се разбере, че слоновете, за разлика от конете, не са отглеждани, за да бъдат яздени. Те не са питомни животни, а са взети от дивата природа и се отглеждат в ужасни условия", казва той.

Пай Лин доживява дните си заедно с още 24 спасени слона в убежището на WFFT близо до крайморския град Хуа Хин, на около 2,5 часа път с кола от Банкок.

Сега тя е по-възрастна и е напълняла. "Тя е по-дебела, отколкото когато дойде при нас за първи път", казва Вик. "Но формата на гръбнака ѝ се вижда много ясно - това е физическа деформация, с която тя ще трябва да живее, но се справя добре."

Изхвърлиха бял тигър на боклука в Атина

Интровертната "стара дама" се радва на собственото си пространство.

"Тя определено е интроверт и не обича да е в компанията на други слонове, но обича вниманието на хората", добавя Вик.

"Тя става раздразнителна, когато става дума за храна, но е много мила слоница."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм