Самостоятелен полицейски участък да бъде открит неотложно в Сарафово, един от най-бързо разрастващите се квартали в Бургас, настояват пред министъра на вътрешните работи, общински съветници в местния парламент. В проект на решение, подписан от представителите на почти всички групи в местния парламент се предлага решението да бъде гласувано още утре-на редовната сесия. Вносителите подчертават, че това е социален проблем, който засяга 6 000 жители на квартала, чийто брой нараства почти двойно през летния сезон. В същото време, посочват те, се наблюдава засилване на  латентната или т.нар. скрита престъпност, поради липса на особен ентусиазъм у гражданите да подават официални сигнали за извършени престъпления.

Според статистиката, най-висок е процентът на кражбите, следвани от унищожаване на чужда собственост, измами, грабежи и престъпления, свързани с наркотични вещества.

На този фон, учудване предизвиква становището на началника на Пето районно при Областната дирекция на МВР-Бургас: "Към момента е икономически нецелесъобразно разкриването на участък, на база динамика и ниво на престъпност".

„Икономическия фокус, обаче не може да бъде движещ при гарантирането на необходимостта от сигурност и възможност за бърза реакция на органите на реда“, категорични са вносителите.

„Липсата на локална единица, която е разположена в квартала, обуславя факта за липсата на сигурност сред жителите му. По този начин е компрометирана възможността за бърза реакция и регистриране на престъпление, което от своя страна, засилва чувството за безнаказаност и липса на контрол и сигурност сред гражданите. Разкриването на участък, ще повдигне чувството на сигурност сред жителите му- деца, млади родители, пенсионери, ще увеличи и възможността за справяне с престъпността и в останалите сателитните на населени места квартал Черно Море, квартал Рудник, село Брястовец и село Драганово“, пише в предложението за решение.