Едноличната власт на Владимир Путин се срива. Това коментира пред Дарик радио Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната. Според Божилов въпросът кой би наследил  Путин е изключително важен, тъй като има много по-радикално настроени лица от него по отношение на войната в Украйна и на отношенията на Русия към Запада.

Йордан Божилов прогнозира, че най-вероятно Путин ще премахне министъра на отбраната и началника на Генералния щаб на въоръжените сили, за да направи някакъв баланс.

Международни експерти: Москва се спаси от гражданската война с „Вагнер“, но опасността не е отминала

Показателно е, че има някакво брожение в руските елити, коментира пред Дарик бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов. Той обърна внимание, че вчера гражданите на Ростов на Дон са скандирали „Вагнер” и са съпровождали хората на Пригожин по улиците като освободители. По думите му може да се разсъждава дали това не е израз на натрупалото се напрежение на обществото срещу политическото и икономическото управление в Русия.

Според Божилов, Пригожин е разчитал, че Путин ще го подкрепи в личната му борба с военния министър Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов.

Йордан Божилов коментира, че Путин явно е бил изненадан, дали защото не е получавал информация или тъй като не е очаквал някой да посегне на едноличната му власт. По думите му изненада  е имало и в руснаците, и в западните лидери.

Божилов изтъкна, че властта се пропуква, като визира обвиненията по линия на Пригожин – Шойгу, както и кризата в отношенията с някои от олигарсите.

Според Божилов нищо не е изключено по отношение на съдбата на Пригожин в Беларус.

„Готвачът на Путин“: Кой е Евгений Пригожин, ръководител на „Вагнер“

Той подчерта, че на територията на Беларус се разполагат тактически ядрени оръжия и страната се превръща в рискова.

Йордан Божилов допълни, че Русия все още поддържа войнствена реторика срещу страните в НАТО и използва заплахата за ядреното оръжие.

Сред рисковете Божилов изтъкна – плаващи мини, екологично замърсяване, регионалната сигурност. Заради това и по думите му е необходим анализ и план за действие на потенциалните сценарии.

Според него изваждането на „Вагнер” от фронта в Украйна ще лиши Русия от доста сериозна военна мощ.  Божилов изтъкна, че обективно ситуацията не се развива добре за Русия на украинското поле.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм