Руски официален представител, цитиран от Ройтерс, заяви, че сраженията в Украйна обхващат части от североизточната област Харков, които Москва се опитва да превземе, и добави, че украинските военни прехвърлят хора и оборудване в оспорвания район.

Президентът Волдодимир Зеленски коментира, че силите на Киев постепенно изтласкват руските войски от региона на интензивни бойни действия. Висш командир от украинската армия прогнозира, че Москва ще се опита да продължи напред в очакване на пристигането в Украйна на модерно западно оборудване, включително изтребители F-16, произведени в САЩ.

Анализаторите на военните действия смятат, че в Харковска област нещата стават все по-сложни за руснаците и скоро ще има някакво развитие в полза на Киев. Добрите новини за Украйна са от спомагателното (второ) руско направление там – вече има данни от много украински източници, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са навлезли в село Глубоко.

От своя страна Виталий Ганчев, назначен от Русия за губернатор на контролираните от Москва райони на Харковска област, заяви, че руските сили отблъскват последните контраатаки на Украйна в района на Вовчанск, на пет километра от границата. Владимир Путин заяви, че целта на действията в Харков е да се създаде "буферна зона", за да се попречи на Украйна да обстрелва пограничните райони, включително Белгородската област.

През изминалата седмица украински официални лица заявиха, че руското настъпление е „под контрол“.