Потребителската инфлация в САЩ е спаднала през декември до най-ниското си ниво от повече от година, показват правителствени данни. Това означава, че най-лошото от бързото повишаване на цените може би е отминало.

Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с темпове, нечувани от 80-те години на миналия век, с надеждата да охлади най-голямата икономика в света.

Доларът се стабилизира, петролът поевтинява

На фона на агресивната кампания индексът на потребителските цени (ИПЦ) нарасна с 6,5% спрямо година по-рано миналия месец, което е най-малкото увеличение от октомври 2021 г. насам, съобщи Министерството на труда.

Годишният показател също така е по-нисък от скока от 7,1 процента през ноември.

"Индексът за бензина имаше най-голям принос за месечното намаление на всички позиции", се казва в изявление на Министерството на труда.

Световните цени на храните с исторически максимум през 2022 г.

Това компенсира увеличението на компонента за жилища с повече от половин процент, допълва министерството, като повишените наеми все още увеличават потребителските разходи.

Между ноември и декември индексът на потребителските цени се понижи с 0,1 %, като за първи път от около две години насам отбеляза месечно свиване, сочат данните. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм