Индия е на прага на исторически опит да приземи космическия си апарат "Чандраян-3" на Луната, което може да я превърне в едва четвъртата държава, извършила подобно постижение, съобщават от CNN.

Индийската организация за космически изследвания потвърди във вторник, че "Чандраян-3", което на санскритски език означава "лунно превозно средство", е на път и "всичко върви по план". Космическият апарат трябва да започне окончателното си спускане към повърхността на Луната в сряда в 17:45 ч. по Гринуич (8:15 ч. българско време).

Индийската космическа агенция ще излъчи на живо опита за кацане от 17:20 ч. IST (19:50 ч. ET) в сряда.

Ако мисията е успешна, тя може да затвърди статута на Индия като световна суперсила в космоса. Преди това само Съединените щати, Китай и бившият Съветски съюз са осъществявали меки кацания на лунната повърхност.

Предвиденото място за кацане на "Чандраян-3" също така е по-близо до южния полюс на Луната, отколкото всеки друг космически апарат в историята. Районът на южния полюс се счита за област от ключов научен и стратегически интерес за космическите държави, тъй като учените смятат, че там се намират залежи от воден лед.

Водата, замръзнала в сенчести кратери, би могла да се превърне в ракетно гориво или дори в питейна вода за бъдещи мисии с екипаж.

Опитът на Индия да приземи своя космически апарат близо до южния полюс на Луната идва само дни след неуспешния опит на друга държава да направи същото. Руският космически кораб "Луна 25" се разби в Луната на 19 август, след като двигателите му се повредиха, с което приключи първият опит на страната за кацане на Луната от 47 години насам.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм