“Асоциацията на европейските журналисти – България получи множество сигнали за напускащи журналисти от Евронюз България. АЕЖ – България има за основна мисия подобряване на медийната среда в България и не бихме могли да подминем подобно развитие, тъй като, за съжаление, професията на журналиста в нашата страна се характеризира с особена нестабилност, а случаите на различни видове натиск и овладяване на цели редакции на медии не са редки”, това пишат от АЕЖ в позиция, изпратена освен до медиите, и до Питър Барабас, главен редактор по съдържанието на Евронюз; Иван Добринов Иванов, изпълнителен директор на Телевизия Европа АД; Марина Стоименова, главен редактор на Евронюз България и представител на Евронюз; Ваня Захариева, програмен директор на Евронюз България.

Както “Капитал” вече съобщи, Еронюз са напуснали главната продуцентка на телевизията Надя Ганчева, както и главната редакторка на сайта euronewsbulgaria.com Калина Влайкова. Напуснали и освободени в последните дни са продуцентките Ралица Гълъбова и Станимира Иванова. Подали предизвестие за напускане са други техни колеги: Николай Облаков, Софи Цветкова, Йоана Георгиевa и Георги Крамфилов.

“По тази причина се обръщаме към Вас с молба да изясните следните въпроси:

  • Бихте ли могли да ни предоставите информация за броя на прекратените договори със служители и сътрудници на телевизията в последните двe седмици?
  • Каква е причината за прекратяването и по чия инициатива?
  • Какви са били правоотношенията с въпросните журналисти – колко от тях са работили на трудов договор, колко на граждански или авторски, колко са били стажанти и т.н.?
  • Има ли лица, за които в момента тече период на предизвестие за прекратяване на договора или се предвижда такова в следващия период?
  • Каква е атмосферата в редакцията?
  • Известни ли са Ви случаи на натиск, оказван върху екипа на телевизията?
  • Какви действия са предприети за заздравяване на атмосферата в екипа и гарантиране на редакционната независимост на екипа от българския собственик на телевизионния канал?

Има ли установени нарушения на франчайзовото споразумение между централата на Евронюз и местния й партньор в лицето на Телевизия Евронюз България?”, питат от АЕЖ.

В позицията си от асоциацията отбелязват още: “За малък медиен пазар като българския, присъствието на международен телевизионен бранд като Euronews е от ключово значение. То би могло да допринесе за увеличаване на възможностите за журналистите да практикуват професията си съгласно европейските стандарти, а също и да предложи на обществото по-добър достъп до качествена информация. По тази причина, Ви молим да отговорите приоритетно на нашите въпроси, които са от интерес не само за журналистите, но и за цялото общество.

Позволяваме си да припомним текста на чл. 11 от Закона за радиото и телевизията, който би могъл да бъде относим към възникналата ситуация:

Чл. 11. (1) (Изм. – ДВ, бр. 12 от 2010 г.) Всяко мнение може да бъде изразявано свободно в медийните услуги.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 12 от 2010 г.) Журналистите и творческите работници, сключили договор с доставчици на медийни услуги, не могат да получават инструкции и указания за упражняването на тяхната дейност от лица и/или групи извън органите на управление на доставчиците на медийни услуги.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 12 от 2010 г.) Публична критика спрямо доставчици на медийни услуги от страна на работещи в тях не е нелоялност към работодателя.

(4) (Изм. – ДВ, бр. 12 от 2010 г.) Журналистите, сключили договори с доставчици на медийни услуги, имат право да откажат да изпълнят възложена задача, ако тя не е свързана с изпълнение на разпоредбите на този закон или на съответните договори и противоречи на техните лични убеждения; не може да бъде отказвана техническо-редакционна обработка на програмен материал и на новини.

(5) (Изм. – ДВ, бр. 12 от 2010 г.) Между собствениците и/или управителните тела на доставчиците на медийни услуги и журналистите, сключили договори с тях, могат да се договорят редакционни статути за работата в областта на публицистиката.

(6) Редакционният статут трябва да съдържа конкретни определения и мерки за:

1. (изм. – ДВ, бр. 12 от 2010 г.) защита на свободата и персоналната отговорност на журналистическия труд при изпълнение на поставената задача;

2. защита на журналистите по смисъла на ал. 2;

3. (изм. – ДВ, бр. 12 от 2010 г.) професионално-етични норми за журналистическата дейност в съответните доставчици на медийни услуги;

4. начините за вземане на решения, които се отнасят до журналистическата дейност;

5. (изм. – ДВ, бр. 12 от 2010 г.) създаване на вътрешен орган за разрешаване на възникнали спорове при журналистическата работа”.

"Поиграхме си на независима медиа - свърши." Това е тъжното и кратко обяснение на повечето журналисти, напуснали българската секция на Euronews в последните дни, след като българският собственик на медиата ("Телевизия Европа" АД) сложи ръка върху новинарското ѝ съдържание. Коментарите на повечето са неофициални заради договорите, които са подписали, но дори и така фактите са красноречиви, пишат от "Капитал".

Красноречива е и позицията на Euronews в Лион (изразена през главния редактор в България - Марина Стоименова), откъдето твърдят, че след назначаването на нов програмен директор от страна на българските им партньори е стартирало "разследване" за спазване на стандартите в София. Междувременно, докато от Франция разследват има ли вмешателство в редакционната независимост на медиата, четирима души вече са напуснали "Евронюз България", а още четирима са подали предизвестие за напускане.

Вълната от отиващи си журналисти започва от началото на октомври, когато на длъжността програмен директор на медиата е назначена доскорошната продуцентка там Ваня Бедрова. Името ѝ освен с журналистиката е свързано и с ГЕРБ. По времето на последния мандат на Бойко Борисов Бедрова беше шефка на кабинета на тогавашния министър на културата Боил Банов.

Тези сътресения в "Евронюз България" се случват преди двата тура на местните избори, когато обикновено са необходими най-много усилия за телевизионно отразяване. Във връзка с това собствениците на бившата телевизия "Европа" са пуснали до работещите журналисти заповед, в която нареждат съдържанието, свързано с вота, да се уточнява с Бедрова, както и с вече напусналата бивша главна продуцентка на телевизията Надя Ганчева, посочва още Полина Паунова, автор на статията в "Капитал".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм