Да си платиш билет за самолета, но малко преди да се качиш на борда да разбереш, че трябва да пропуснеш полета. Може да звучи странно, но подобни случаи не са рядкост. Причината е, че често авиокомпаниите продават повече билети, отколкото места има в самолета. Понятието е известно като overbooking.

Това лято Владислав Драмалиев стига до столицата на испанския остров Майорка - град Палма, разказва Euronews Bulgaria. Именно там познатият криптоексперт се оказва жертва на overbooking. Посещава Палма със съпругата си, с която са платили билет и за връщане към България, но на аерогарата са изненадани неприятно.

"Kазаха, че всъщност нямаме места за полета и трябва да отидем на гейта, където ще ни кажат къде са ни местата. Казаха ни, че това се случва, но няма проблем, обикновено такъв тип ситауции хората ги качват и няма какво да се притесняваме, а ако не ни качат случайно, било много много малко вероятно да се случи, ще ни компенсират", разказа потърпевшият пасажер.

Повече от 40-годишен стаж в авиацията има германецът Ралф Улман. Работи като директор "Продажби" на германска авиокомпания, за която подчертава, че е допускала overbooking единствено след пандемията.

"Overbooking-ът е технологията да продадеш повече места отколкото има на борда. Например, ако има 150 места, се продават 150+ места - 151, 152, 153. Причината е чисто икономическа, но държа да кажа, че лошата репутация на overbooking е донякъде неоправдана, защото той има и своето екологично измерение. Така се спестяват празни полети", обясни Ралф Улман.

Статистиките допринасят за увереността на авиокомпаниите да продават по някой билет отгоре. Данните показват, че е характерно пасажери да се отказват от вече платените си билети. "Средно между 1 и 2% от пътниците пропускат полетите си, защото пропускат закъсняват, разболяват се в последния момент, дори някои в последния момент отказват да се качат на борда заради страх от летене", добави Улман.

Оставайки на летището, семейство Драмалиеви среща нов проблем. От авиокомпанията им предлагат да летят към София във вторник следващата седмица. Семейството обаче има планирано пътуване към Париж в понеделник. В крайна сметка и за своя сметка Владислав успява да намери начин да стигне до столицата на Франция - с две допълнителни нощувки, една в Палма и една в Париж, и с един допълнителен полет.

"Ако той успее да докаже, че е претърпял вреди, които са над тази стойност - например, отивате да подписвате договор за 100 млн. в Мюнхен. Отменят ви полета, вашият мюнхенски партньор ви казва: "Не, договорът трябваше да го подпишем в понеделник, ти ми идваш във вторник - приключваме." Ако имате доказателства за вреди над това, което предвижда регламентът, разбира се, че можете да ги търсите", увери адвокат Димитър Калдамуков, който се сблъсквал с оverbooking казуси, както в професионален, така и в личен план.

В студиото на Euronews Bulgaria темата коментира директорът на Европейския потребителски център Соня Спасова. Тя потвърди, че законът не забранява на авиокомпаниите да продават повече билети от съществуващите места. Авиолиниите трябва да осигурят на потърпевшите пътници вариант за алтернативно пътуване, както и условия, в които да дочакат новия си полет. Полага се и обезщетение:

"За най-масовите полети до 1500 км са 250 евро на човек, като това не зависи от цената на билета", каза Соня Спасова.

Пасажерите могат да потърсят правата си с помощта на адвокат или чрез частни медиатори. При втория вариант пътниците биха получили обезщетенията си в рамките на дни, но не в пълен размер, тъй като част от парите ще са за медиатора. При спечелен съдебен казус всички пари от обезщетението ще са за пътника, но процесът може да отнеме около осем месец. Европейският потребителски център предлага безплатна помощ.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм