“Визитата на Зеленски беше важна и необходима, тя не се състоя, за да спечели България или Украйна от нея. И двете страни обаче спечелиха от тази визита, защото тя легитимира помощта ни за Украйна, легитимира и страната ни като член на НАТО и ЕС”. Това каза в ефира на Euronews България историкът и анализатор Явор Сидеров, водещ на “Дребният шрифт” по Дарик радио.

“Среща, която ще предопредели посоката на войната в Украйна”. Лидерите на НАТО се събират

Володимир Зеленски е политик, който в момента е изключително популярен в световен мащаб и с посещението му у нас бяха легитимирани усилията, които България като съюзник прави, за да подпомогне защитата на Украйна, заяви Сидеров.

ДАНС: Военните действия в Украйна може да обхванат и други държави

“Украинската печалба от визитата е много по-практическа от българската, има една твърда договорка за продължаване на военната подкрепа от България към Украйна и това е безспорна печалба. Друга полза е това, че още една страна, която до този момент беше на кантар, подкрепя Украйна вече публично. Президентът Радев се опита да представи тази среща с Володимир Зеленски като натрапена му, както и това, че се е опитал да защити националния интерес, така, както го разбира той, по време на срещата”, анализира още той.

Петър Карабоев по Дарик: Основната цел на визитата на Зеленски беше да събере “да” за НАТО

В рамките на ЕС и НАТО посещението на Зеленски у нас беше много голяма победа на правителството, много голяма PR победа на правителството. То показа на страните партньори, че България има ясна идея какво прави и защо го прави, каза Сидеров. В рамките на вътрешната политика обаче българското общество е драматично разделено по тези теми, обясни той. На фона на всички рискове на правителството обаче, като започнем от неговото съставяне и сглобката му, и се мине през трусовете в съдебната система, това, което се случи мина в рамките на външнополитически аплодисменти и вътрешнополитически дюдюкания, обобщи анализаторът.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм