Военните действия в Украйна могат да ескалират и да обхванат и други страни. Не се изключва и опасност от оръжия за масово поразяване. Това е становището на българските спецслужби, записано в годишния им доклад.

Войната в Украйна и прогнозите за хода й – това е основната тема в докладите на спецслужбите.


Опасност войната да се разрасне и извън границите на Украйна виждат от контраразузнаването, като една от целите на Русия е да създаде нова зона на конфликт на Балканите.

Кремъл: Путин и Пригожин се срещнаха дни след бунта на „Вагнер“

А Черноморско-кавказкият регион се посочва и като зона на първостепенно значение както за сигурността на България, така и за НАТО.

От Военното разузнаване пък съобщават за опити на Скопие да въздейства върху българските малцинства в съседни държави с цел да се припознаят като „македонски".

Вариант за използване на оръжия за масово поразяване не може да бъде изключен, посочват от ДАНС покрай руската агресия в Украйна. И въпреки че от контраразузнаването допускат, че военните действия могат да обхванат и други държави, то от военното разузнаване са на друго мнение.

Петър Карабоев по Дарик: Основната цел на визитата на Зеленски беше да събере “да” за НАТО

„Тези доклади трябва да ни притесняват единствено от гледна точка на войната в Украйна. И то не от гледна точка на разширяване на войната чрез излизане от границите на Украйна, а някои събития като Каховската ВЕЦ, ако например някоя авария имаме в Запорожката АЕЦ, тогава ефектът от едно такова действие на двустранна основа може да засегне и държави, които са в съседство”, заяви Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната.

ДАНС отбелязва, че Кремъл създава предизвикателства за поддръжката и модернизацията на АЕЦ „Козлодуй”.

Валентин Николов: Продажбата на оборудването от АЕЦ “Белене” не е краят на атомната ни енергетика

„Пряка заплаха за „Козлодуй” няма, но Русия използва ядрената карта в постоянен шантаж на западноевропейските държави. Не само относно АЕЦ „Козлодуй”, вие знаете сега в момента се говори и за АЕЦ „Запорожие”, че може да се предизвика авария”, обясни Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Западните Балкани също са в полезрението на службите. Твърди се, че Москва иска те да са нестабилни. А според бившия заместник-външен министър Милен Керемедчиев троянският кон на Балканите е Сърбия.

ООН: Повече от 9000 цивилни са загинали в Украйна

„Усилията на Русия да дестабилизират ситуацията в РСМ и да сринат възможността за започване на преговори за членство в ЕС е огромна. Видимо е, че партиите, които най-яростно в РСМ са против членството й и имат най-антибългарска риторика, показват своята много близка ориентация към Русия”, коментира Керемедчиев.

В докладите е отбелязано още, че изискването българите да бъдат вписани в македонската конституция все още не е изпълнено.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм