Лидерите на тридесетте и една държави членки на НАТО се срещат във Вилнюс днес и утре, за да обсъдят широк спектър от теми. Събитието може да предопредели посоката на войната в Украйна и бъдещето на Алианса. На фокус са както разногласията по отношение на кандидатурата за членство на Украйна, така и присъединяването на Швеция, увеличаването на запасите от боеприпаси и преразглеждането на отбранителните планове за източния фланг. Това ще бъде четвъртата среща на върха на НАТО, след като Русия нападна Украйна. 

България е представлявана от премиера акад. Николай Денков, военния министър Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

ДАНС: Военните действия в Украйна може да обхванат и други държави

Желанието на Киев да получи покана за членство в НАТО раздели съюзниците на два лагера – от една страна прибалтийските държави и Полша, които подкрепят изготвянето на пътна карта с конкретни стъпки, и от друга – Вашингтон и Берлин, които не искат да се ангажират с график. Очаква се вместо покана, на Украйна да бъде предложен пакет от гаранции за сигурност и още оръжия.

Друга тема ще бъде присъединяването на Швеция към отбранителния съюз. Тя ще стане 32-рият член на НАТО, стана ясно късно снощи, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде зелена светлина на скандинавската държава. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че турският държавен глава се е съгласил да изпрати протокола за присъединяване на турския парламент възможно най-скоро и да съдейства той да бъде одобрен.

Петър Карабоев по Дарик: Основната цел на визитата на Зеленски беше да събере “да” за НАТО

“Среща, която ще предопредели посоката на войната в Украйна”. Лидерите на НАТО се събират

Байдън пристигна за срещата във Вилнюс. Снимка: БГНЕС


Лидерите ще одобрят и първите отбранителни планове на Алианса от времето на Студената война насам, в които подробно се описва как НАТО ще реагира на руско нападение. Възобновяването на т.нар. регионални планове означава фундаментална промяна. С плановете Алиансът също така дава насоки на държавите как да модернизират своите сили и логистика.

100-те национални дефекта от Самуил Петканов: Престорено и/или прекомерно гостоприемство

Срещата се следи отблизо и от Кремъл. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че членството на Украйна в НАТО би имало много негативни последици за архитектурата на сигурността в Европа. “Това ще бъде заплаха за нашата страна, която ще изисква от нас да реагираме съвсем ясно и твърдо”, категоричен беше той. 

Срещата на върха във Вилнюс се провежда при засилени мерки за сигурност.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм