“Аз мисля, че потокът от мигранти няма да приключи. С новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще бъде засилен през следващите години”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова след събитието “Сигурна зона за непридружени деца” в Центъра за бежанци в Харманли.

“10 години бяха необходими на европейските институции, за да направят европейското законодателство. България официално подкрепи Пакта за миграцията, но и тук започват нашите проблеми, защото само в рамките на две години трябва да достигнем стандарти, които нямаме. Независимо от многото усилия на различни нива в България, за съжаление се запазиха текстовете, в които основната тежест за миграционните вълни и потоци ще поемат държавите на външните граници на ЕС, каквато е и страната ни”, коментира Йотова.

Илияна Йотова коментира и заложения в пакта принцип на релокация, който по думите й няма да проработи и основната тежест ще бъде върху страните, които осигуряват външните граници на ЕС.
По думите й все повече деца идват в страната без никакви придружители и според новото законодателство всяко трябва да има настойник, а в България тази система изобщо не е развита. Тя подчерта, че не са малко и случаите, в които близките им не искат децата да посещават български училища, което създава опасност за тяхната интеграция, а страната ни е задължена да осигури здравеопазването и образованието им.


 

Друг прочит на ситуацията направи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който обясни по-рано пред журналисти, че се запазва ниската тенденция на миграционен поток към България.

“От началото на тази година до момента незаконно опитали се да преминат българо-турската границата са около 12 000 души от трети страни. За същия период на миналата година са 42 000 души. Положението е изключително спокойно. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи са със запълнен капацитет не повече от 25%”, каза Стоянов преди откриването на събитието.

„Сигурна зона за непридружени деца” в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли.