Ако се тръгне към разваляне на договора с „Боташ“, България може да понесе двойни щети. Това прогнозира в предаването „Кой говори“ на Дарик радио енергийният експерт Илиян Василев. В петък Народното задължи енергийния министър Владимир Малинов да предоговори споразумението между „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания "Боташ".

„Проблемът е в този повтарящ се модел на правене на търговски сделки. Схемата на сключване на тези сделки е една и съща. Така беше и с „Турски поток“, така е и с „Боташ“ – български министър договаря нещо с шеф на корпорация. Това устойчива тенденция, вероятно наследена от съветските практики – енергийните сделки да се договарят на политическо ниво“, коментира Василев.

Според него ако се пристъпи към разваляне на споразумението с „Боташ“, България ще бъде заплашена от дело в Международния арбитраж, където турската компания може да поиска и да получи неустойки. 

„От друга страна Европейската комисия може да ни наложи санкции, ако установи, че това споразумение не отговаря на европейските енергийни условия. Така че има риск България да бъде двойно ощетена“, подчерта енергийният експерт. 

Според главния икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков големият проблем е, че такива договори се сключват без никакви обяснения. 

„Тези решения винаги се взимат без ясна визия, без публично обсъждане и без да е ясно дали и по какъв начин конкретният договор променя ролята на България в енергийния пазар. По-лошото е, че няма дългосрочна визия, потреблението на природен газ намалява и в Европа и в България и няма ясна стратегия дали България смята да развива това потребление, както и няма яснота каква ще е ролята на Булгаргаз в региона“, каза още Калоян Стайков.