На Балканите ние не можем да споделяме успеха и да учим от миналото. Гоце Делчев трябва да свързва и българи и македонци, но 151 години по-късно не може да го направи. Това е така, защото някои политици не искат ние да бъдем в добри отношения“. Това заяви българският евродепутат от ДПС и докладчик за Македония в Европейския парламент Илхан Кючюк пред БНТ.

Скопие: На гроба на Гоце Делчев ще бъдат допускани само предварително обявени делегации

Нека ние - политиците да изградим едни дългосрочни и добри отношения, в рамките на ЕС. Ние трябва да потърсим начини да решим проблемите между двата съседски народи, ЕС не се управлява чрез налагане на вето. Ние не може да гледаме на РСМ като на територия, трябва да гледаме на нея като хора, като начин да изграждаме цивилизационни, европейски ценности“, подчерта още Илхан Кючюк.

Относно жестокия побой срещу българина Християн Пендиков в Охрид, евродепутатът заяви, че трябва да има справедливост.

НС прие декларация, с която осъжда насилието над българи в РСМ

Властите в РСМ трябва да реагират остро и да докажат, че има правови, демократични стандарти за осъждане на такова престъпление. За съжаление има антибългарска реторика, диалогът между двете държави трябва да продължи- дали чрез наблюдение на прокуратурата през годините или през омбудсмана. Ние трябва да видим как да влияем на властите в РСМ, за да може да се случи промяната“, подчерта още той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм