“Болен пациент, който се нуждае от хирургическа интервенция”. Така журналистът от сайта “Родопи 24” Илхан Андай определи актуалните процеси на разделение в ДПС, които наблюдаваме в последните дни. 

В предаването на Дарик радио “Кой Говори” Андай коментира декларациите в подкрепа на депутата Рамадан Аталай. Припомняме, че преди дни областният съвет на Движението за права и свободи в Пловдив свали доверието си от Аталай заради незадоволителните резултати на изборите, което предизвика вълна от подкрепа от местните структури на ДПС в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. 

На хранилката

“Парламентарната група на ДПС има етажи, които са на депутатска хранилка от порядъка на 15-20 години. Въпросният Рамадан Аталай, който беше последният със снето доверие от структурата на партията в Пловдив, е със стаж от 27 години. Доайен. Силният лидер, когато тежи на мястото си, той стои там и надгражда и като резултат, и като качество на работа в съответния регион, и в създаването на нови млади лидери, нещо, което е чуждо за него”, посочи Илхан Андай.

По думите му, Рамадан Аталай държи на приятелството с Доган през годините и е изиграл ключова роля в премахването на Мустафа Карадайъ. Този път вероятно Доган е дал картбланш на оперативното ръководство да отстрани Рамадан Аталай, коментира още журналистът от “Родопи 24”.

Като затворник в луксозен затвор, но все още фактор

“Ахмед Доган продължава да е почетен председател, продължава да живее като пенсионерите и то не от днес, а от много години. Като затворниците в луксозен затвор, след онзи опит за атентат по време на националната конференция (бел. ред. - опитът за атентат срещу Ахмед Доган от 19 януари 2013 година по време на VIII Национална конференция на ДПС). Човекът си живее изолирано, ту в сарая в София, ту в сарая край морето. Не е изгубил форма определено, понеже се появява периодично с декларации и обръщения”, заяви Илхан Андай. 

По думите му към момента има очакване за нова изява от страна на Доган, но може това да не се случи, тъй като “влакът ДПС” се движи уверено напред”. 

“Възможно е Доган да не обърне внимание на това, за което  настояват хора на Рамадан Аталай в трите декларации”. 

Според журналиста, Доган все още е фактор в движението и си държи на думата, че Делян Пеевски е “феномен” в политиката

Защо сега започва, по думите му, закъснялото с 15 години прочистване на ДПС, Андай отговори, че причината са резултатите от изборите, които ясно показват засилващата се роля на ДПС на политическата сцена у нас. 

“Големият въпрос какво се случва в ДПС не трябва да анализираме през призмата на “интересът клати феса”, защото винаги ще се намерят някакви аргументи, които да стреснат онази част от електората, която не мисли много, а реагира първосигнално. Трябва да анализираме, отчитайки тъжната истина за показалите отдавна “жълт картон” на партията стотици хиляди етнически турци”.

Журналистът насочи вниманието към датата 17 декември 2015 г., когато се провежда емблематичната коледно-новогодишна вечеря в сараите на Ахмед Доган и когато той показва “червен картон” на тогавашния председател на партията Лютви Местан. 

“В това свое изявление Ахмед Доган критикува своите, че превръщат ДСП в корпоративна партията, фокусира вниманието на гостите върху явлението “местни феодали”, в един момент повишава тон и дори заплашва, че ще закрие партията. Години по-късно, в началото на януари тази година, Доган отново повдигна темата за корпоративната партия, така че тонът за битката срещу корупцията, за порочните практики, за тази скъсана нишка между партия и избиратели, Доган даде още през 2015 г. и днес вече се действа”, каза Илхан Андай, насочвайки фокуса към стратегията на неформалния лидер на ДПС - съпредседателят Делян Пеевски. 

Орисията Пеевски

“А защо го прави Пеевски? Защото Пеевски влиза в политиката с мисленето на бизнесмен. С ново темпо и очаква всеки по веригата да върши нещо полезно. Докато при Карадайъ и Местан тези хора (по структурите) я караха по-скатано”. 

В момента е орисано да се работи по стратегията на Пеевски, а тя дава резултат, категоричен е журналистът. По думите му се “наливат” огромни средства в общините, които се развиват, благодарение на прагматичния подход на Пеевски.

“В момента говорим за строителни площадки, общини-строителни площадки, общински центрове-строителни площадки. Хората мислят другояче. Те не искат да слушат реч за възродителния процес, а искат през погледа на чистия си дом и подредения си двор, да виждат улицата, градския център, създаване на условия младите да се върнат от Европа. Големите потърпевши от демографската криза са именно голяма част от регионите, където живее огромния електорат на ДПС”, посочи Илхан Андай. 

Делян Пеевски го вижда като стратегия за реализация на мотото - “заедно с хората” и го прави удачно за тях, заяви журналистът. Той е категоричен, че нито една партия не прави опит през последните години да привлече и да създаде лидери от етноса. Те сами са оставили 10% от населението, че и повече, на ДПС, заяви Андай. 

На въпроса дали и Пеевски няма да сподели съдбата на предишните лидери на ДПС, “посочени” от Доган и отишли в политическото небитие, Андай отговори:

“Това би означавало краят на ДПС. Абсолютно всички структури подкрепят Делян Пеевски. На последния семинар бяха всички кметове на ДПС, много от депутатите и регионални лидери и се оказа, че те не са говорили за “този махнат, онзи махнат”, а само за проекти. Всяка община казва от какво имаме нужда, за да се реализира тази година, другата година и по-другата година, и само едно е изречението за случващото се в ДПС - това е новото начало и който не е в час, остава в миналото”

На въпроса за съдбата на предложеното от ГЕРБ правителство, Андай прогнозира, че вероятно то ще бъде реализирано:

“На първо място за ДПС като тема на сезона е подкрепяне на стабилно редовно правителство на евроатлантическа основа, но са готови на всякаква друга комбинация, включително избори. Отчитат, че нови избори ще са римейк на тези от 9 юни. т.е. избори на партийния апарат, т.е. това може да изстреля ДПС на първо място. И жеста на Пеевски с непоисканите примерно осем министри, които се полагат на 46 (бел.ред. - броят на депутати в от ДПС в парламента) в уравнението за правителство, е жест към Бойко Борисов и дава шанс да се случи мечтата на лидера Борисов. Да бъде подкрепен от ПП-ДБ и той да получи повече отколкото при сглобката и, правейки тази услуга на Борисов, и давайки шанс на заблудените синове на евроатлантизма, да се върнат в голямото семейство”. 

Министри със значка “ДПС”

Съвсем логично е да допуснем, че в правителството, предложено от ГЕРБ Делян Пеевски да има свои хора, министри, които харесват метода му на работа, симпатизират му, каза Илхан Андай. “Вероятно може да има министри, които може у дома да са си скатали и значка на ДПС. Вероятно. Но по-важен е жестът на Делян Пеевски, че не наложи открити министри от ДПС. Но той ще държи да играе ключова роля, за да не секне това позитивно движение на субсидии и инвестиции към регионите. Ще имаме кабинет с мандат на ГЕРБ, мощната подкрепа на ДПС и на още няколко души, вероятно от “Величие”, вероятно, защото такава е логиката”, допусна журналистът. 

“Най-голямото мнозинство е от депутати от всички групи, които се молят 50-ото НС да има колкото се може по-дълъг живот, защото при едни нови избори всяка формация ще регистрира загуби. С изключение на ДПС”, заяви Илхан Андай и добави:

“Най-голям губещ ще е Бойко Борисов. Особено, ако влезе и осма политическа сила. Затова съм почти убеден, че този кабинет ще мине”. 

Гледайте целия разговор в прикачения файл.