Съединените щати вероятно ще навлязат в рецесия през тази година и ще се сблъскат с висока инфлация до 2024 г., прогнозират мнозинството икономисти, участвали в скорошно проучване.

Повече от две трети от анкетираните в проучването на политиките на Националната асоциация за бизнес икономика (NABE) прогнозират, че в края на тази година инфлацията ще остане над четири процента.

Защо банките фалират

Проучването обобщава отговорите на 217 членове на NABE и е проведено между 2 и 10 март, се казва в изявление на организацията.

Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с 4,75 процентни пункта в опит да се справи с нарастващата инфлация, която миналата година достигна най-високото си ниво от десетилетия насам.

Финансова инжекция: Големи американски банки наливат 30 милиарда долара във First Republic

През февруари ръстът на цените леко се забави до годишно равнище от 6,0%, което е доста над дългосрочната цел на Федералния резерв от 2%.

На фона на мрачните икономически прогнози имаше и някои добри новини - само пет процента от анкетираните смятат, че САЩ в момента са в разгара на рецесия, което е "много по-малко" от 19-те процента в предишното икономическо проучване, заяви в изявление президентът на NABE Джулия Коронадо.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм