Приемане на еврото в България и какви ще бъдат рисковете и възможностите от този ход коментира икономистите Петър Ганев и Вера Карабашлиева в „Кой говори“ по Дарик радио.

Подуправителят на БНБ: Има опасност от влизане в инфлационна спирала у нас (обзор)

Според Петър Ганев дебат за еврото има от 20 години. „Въвеждането на валутния борд е направено с идея да завърши с евро. Реално този план описва техническите стъпки, без които не можем да преминем към промяната във валутата“, каза още той.

По думи на Вера Карабашлиева от години се правят анализи за ползите и разходите от въвеждането на еврото. „Като сме въвели борда, ние сме фиксирали валутния курс, елиминарали сме риска от валутнокурсово нестабилно плаване и девалвация на лева, рискът по този начин е намален. Бизнесът по-скоро ще бъде улеснен, отколкото шокиран от тази промяна. След приемане на еврото ще бъдем длъжни да провеждаме политика с нисък бюджетен дефицит, ниски публични дългове.“

Правителството одобри оперативния план за приемане на еврото

Тя каза също така, че лихвите в еврозоната са по-ниски от лихвите в България, независимо от борда, като определи, че влизането на страната ни в еврозоната, е нещо, което трябва да спази, за да се утвърди като надежден партньор в ЕС.

Според Петър Ганев страната ни не е предпазена от инфлацията, когато не е част от еврозоната, така че приемането на еврото едва ли би предизвикало голям ефект.

БСП е „за“ влизане в Еврозоната и „против'“ вдигане на ветото за РСМ

На въпрос как трябва да се подготви държавата оттук нататък, Карабашлиева коментира, че би било добре да се направи информационна кампания за потребителите и хора със спестявания. Тя подчерта, че новият гуверньор на БНБ трябва да е компетентен и с авторитети в обществото.

Петър Ганев заяви, че не е сигурно дали България ще приеме еврото на 1 януари 2024, тъй като това зависи от европейските партньори и дали страната е изпълнила необходимите критерии за влизане. Три са важните акценти, които той открои: бюджетния дефицит, инфлацията и техническата готовност. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм