Има опасност от влизане в инфлационна спирала у нас, заяви подуправителят на БНБ Калин Христов по време на организирана от бюджетната парламентарна комисия кръгла маса. По думите му още миналата година е започнал ръст в цените на определени групи стоки.

Каримански: ЕК очаква инфлацията у нас да достигне до 12%

От своя страна председателят на комисията Любомир Каримански коментира, че Европейската комисия очаква инфлацията у нас да достигне до 12%, през тази година което е почти двойно по-високо от тази, която се прогнозира в ЕС и в Еврозоната по-специално. 

Сред причините за инфлацията у нас Каримански открои цените на енергоносителите, високата енергоемкост в производството ни, както и неяснотата с доставките на природен газ в средносрочен план.

Той поясни, че България среща и вътрешни предизвикателства като ниската енергийна ефективност, проблеми с непредсказуемостта на доставките на газ, както и скачащите цени заради горивата.

Каримански: Асен Василев е бил част от работна група за българския вариант на „Магнитски“

Каримански уточни, че трябва да овладеем шока на икономиката ни, иначе той може да се окаже критичен за приемането на страната ни в Еврозоната.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм