Европейската комисия очаква инфлацията у нас да достигне до 12%, през тази година което е почти двойно по-високо от тази, която се прогнозира в ЕС и в Еврозоната по-специално, коментира председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански по време на кръгла маса, посветена на инфлацията и въвеждането на еврото в парламента.

ИТН внесоха в НС проекторешение за въвеждане на еврото само след приет анализ

Каримански уточни, че трябва да овладеем шокът на икономиката ни, иначе той може да се окаже критичен за приемането на страната ни в Еврозоната.

По думите му инфлацията е големият проблем тази година. Причините за нея у нас са цените на енергоносителите, високата енергоемкост в производството ни, както и проблемите с доставките на природен газ и неяснотата за осигуреността в средносрочен план. Каримански поясни, че България среща и вътрешни предизвикателства като ниската енергийна ефективност, проблеми с непредсказуемостта на доставките на газ, както и скачащите цени заради горивата.

Каримански: Асен Василев е бил част от работна група за българския вариант на „Магнитски“

Той уточни, че Министерството на финансите не участва в този панел на кръглата маса, а ще има представител при обсъждането на темата за еврото, която ще бъде във фокуса на дискусията следобед.

От своя страна председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски предупреди, че България не изпълнява инфлационния критерий за влизане в еврозоната.

По думите му 15 държави от еврозоната също не го изпълняват, но за нас е наложително, за да въведем единната европейска валута.

Хляб с нулева ставка и зрелища

Според Калин Христов, подуправител на БНБ, инфлацията е трудна за управление и за подтискане. По думите му преди 5 години експертите са смятали, че светът няма да има инфлационен проблем. Според него има липса на кураж да се затяга паричната политика, особено в Европа, както и да се прави фискална консолидация.

Според бившият финансов министър Владислав Горанов трябва да изследваме защо инфлацията у нас е по-висока от средната в останалите страни от ЕС. По думите му мерките, които се предлагат у нас ще налеят допълнително вода в инфлационната мелница, отколкото да я ограничат. Горанов изтъкна, че мерките трябва да са по-фокусирани, защото с хвърлянето на едни пари върху целия пазар може да я засили, а не да я намали.

В резултат от дискусията ще бъде изготвен доклад, който да бъде от полза за правителството.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм