В предаването "Кой говори?" на Дарик радио икономистите Петър Ганев и Лъчезар Богданов обсъдиха с водещата Пролет Велкова кампанията на Института за пазарна икономика (ИПИ) "2% в твоята община“, или идеята 2% от парите от централния бюджет да отиват в общините.

"Това е наистина стара кампания на Института, подкрепена от много кметове, има го в стратегията за децентрализация, не е ново. Това, което е в центъра на идеята, е от 10-те процента плосък данък 1/5 от приходте да остават в общините – грубо казано 2% от дохода на гражданите. В момента това отива в държавата, ние предлагаме част от приходите от облагането на доходите да остават в общините, така че да има връзка между икономиката и местния бюджет", обясни Петър Ганев.

"Помните как един от медийно изградените образи беше как премиерът (*бел.ред. става дума за бившия министър-председател Бойко Борисов) с джипката раздава пари - това звучеше много профанизирано, но на практика има достоверност. Какво се получава – бюджетите на част от министерствата бяха стегнати, общините също имаха много малко собствен ресурс. Ако се окажеше, че в централния бюджет се съберат повече пари, наесен се започваше едно звънене по телефони. И понеже имаше един такъв ресурс, се започваше едно вторично наддаване", каза от своя страна Лъчезар Богданов.

Ще има ли реална промяна в горския сектор?

По думите му доста пари централният бюджет е дал на местните власти.

Според Петър Ганев на добрите идеи в България им отнема по 10 години да се случат. Той посочи, че основната причина да си мисли, че е назрял моментът, е новата власт, която е отворена за нови идеи.

"Другото е, че много хора започнаха по-смело да гледат в тази посока и да вярват, че е възможно. Когато нямаш средства, е много лесно този разговор да бъде заметен от някакво злободневие. Но сега като че ли има това натрупване, виждаме го в кметовете, в експертни общности, в депутати", каза икононистът.

Обречени ли са столичните паркове?

Лъчезар Богданов обясни, че в момента в една малка община къщите са оценени така, че всеки човек плаща по 15 лв. данък. "Това е много малък ресурс", заяви той.

"Има такъв механизъм и той ще се запази – нуждите на общините с най-нисък капацитет ще бъдат подпомагани от централния бюджет. Винаги има един трансфер към най-изостаналите региони", добави той.

По въпроса какво мисли настоящото управление за кампанията "2% в твоята община", Петър Ганев коментира, че към момента почти всички партии под един или друг начин в програмата са написали финансова децетнрализация.

"Към момента, очевидно осъзнавайки, че липсва достатъчно ресурс в общините, се дискутира създаването на фонд за регионално развитие около 1 млрд. лв. - общините да кандидатстват с проекти. Това е някаква по-официална и по-структурирана джипка, ако можем така да го наречем", каза Ганев. 

Анализатори: Правителството губи време за реформите

Петър Ганев изрази мнение, че пътят тази кампания да се превърне в политическо действие и решение не е толкова дълъг, а идеята не е толкова сложна.

"Въпросът е да има политическо решение. Можем да ползваме обичайните механизми - да сме активни, да говорим с политици", допълни той. 

Целия разговор чуйте във видеата:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук