С блокади на пътищата и днес продължава протестът на зърнопроизводителите в страната. Сред основните искания на земеделците са законодателни промени, които да гарантират сигурност в бранша.

Протестът е организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От 10 часа отново ще бъде блокиран пътят към Дунав мост 2 във Видин, след като вчера за близо осем часа движението на товарни автомобили от и към граничния пункт с Румъния беше спряно.

Блокадите ще са всеки ден, докато не бъдат изпълнени исканията, каза  председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски.

"Промяна може да настъпи само при подписано споразумение с правителството. Този път ние сме тръгнали с идеята, че няма да се подадем нито на провокации, нито на голи обещания, тъй като предишните два пъти протестите точно за това спряха. Ние сме решени да стигнем до край. Ние отстояваме нещо, което смятаме за справедливо. Не притискаме държавата, просто някой трябва да вземе да си свърши работата както трябва."   

Допълни, че сред исканията няма политически.

"Ние нямаме политически искания. Нямаме искания за смяна на министъра на земеделието на този етап, тъй като нямаме такова решение."  

В изявление пред медиите вчера премиерът Николай Денков съобщи, че за 18 часа днес е насрочена среща със земеделци в Министерски съвет.