Д-р Калина Йорданова, клиничен психолог и изследовател и Борислава Мечева, фамилен психотерапевт, разкриха какъв е правилният подход към децата при развод на родителите в поредицата “И детето е човек” в ефира на “Кой говори”. “Въпросът за развода. За деца и родители” - втората книжка от поредицата “Въпросът за…”

Йорданова сподели, че директната работа с пациенти е вдъхновила книжката, а в последните години все повече хора обсъждат все по-трудни въпроси. Според Мечева родителите, които се опитват да говорят с децата си по трудни теми, се увеличават. Естествено всичко зависи и от конкретното семейство и индивидуалният път.

Какви данъчни облекчения ползват родителите?

Защо?

Според нея трябва да има ясна структура на отношенията в семейството. “Децата имат фантазията, че ако направят нещо ще съберат родителите си”, споделя Йорданова.

Трябва версията на родителите за развода да бъде обща и техните проблеми да не се пренасят върху детето. “Постоянното напомняне на детето, че не е виновно за раздялата, е много важно”.

Тя отбеляза, че децата забелязват, когато има проблеми между родителите и не винаги вярват на думите, които се изричат.

Постижима ли е нормална семейна среда за децата в България

“Трябва да гледаме на различните форми на семейство като нормални”, сподели Мечева.

Според нея е важно родителите да не се правят, че всичко е наред. “Да говорим с децата си открито с подходящ за възрастта им език” коментира тя. “Това помага на децата да се чувстват свободни да задават въпроси”.

Тя сподели, че няма само един начин за говорене с детето, защото при разводът никога няма универсално решение. “Идеята ни е, че като покажем един начин, това стимулира родителите да намерят своя подходящ стил на разказване” сподели Мечева. Тя добавя, че дори изневярата може да бъде обсъдена с детето, ако разказа е автентичен, съгласуван и сваля вината от детето.

„И детето е човек“ - за нуждите от ранно учене и развитие

Притеснително е, когато детето не показва нищо

Според двете, преживяването на детето на развода е различно и зависи и от възрастта на детето. Ако е по-голямо може да избяга от вкъщи или да прибегне до употребата на различни вещества. Йорданова сподели, че раздялата е нормативно събитие. “Всяка криза има начало и край, важно е да говорим”, коментира Йорданова. 

Мечева завърши, че е важен начинът, по който гледаме на кризите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм