Декември започна ударно с почти пролетни температури. В събота в София бе измерена необичайната за началото на декември температура от 21 градуса. Но бързо нещата си дойдоха на мястото, температурите се понижиха до обичайните стойности за декември и идва ново влошаване на времето.

То ще започне в сряда следобед и с прекъсвания ще определя времето над страната до събота. Нов център на ниско налягане ще създаде условия за нови валежи от дъжд и сняг с различна интензивност в различните части на България.

Различните средносрочни модели имат различна представа за това, как ще се развият нещата в следващите 72 часа.

Синоптичната обстановка показва валежи в нощта на четвъртък срещу петък/ прогностична карта. Meteoblu

Според американския модел повече валежи, включително и в събота, ще има над североизточните райони на страната, като на места там се прогнозира образуване на снежна покривка повече от 10 см.

Според европейския модел валежите в събота ще спират, затова трябва да се следят кранткосрочните прогнози на НИМХ за развитието на метеорологичните процеси над страната до неделя.

Още в сряда срещу четвъртък ще започнат превалявания от дъжд, във високите части на планините - от сняг, като с прекъсвания валежите ще продължат и в четвъртък, както и в нощта срещу петък и в петък. Постепенно северно от Стара планина, в Предбалкана, и Лудогорието дъждът ще преминава в сняг, вятърът от север, североизток ще се усилва. Там се очаква създаването на типична зимна обстановка, възможни са и проблеми в транспорта.

Като цяло, в трите дни с валежна обстановка повече дъжд и сняг се очаква на изток и североизток. Предстои да разберем точно колко, защото има разнобой по отношение на различните модели.

Все пак трябва да е ясно, че времето ще се влоши, ще има зимни елементи и това ще се отрази на транспорта в страната, през старопланинските проходи и на места в цяла Северна България, както и в планините.

В неделя вече се очаква всичко да е приключило и в следващите три - четири дни възможността за превалявания да е много малка. Основното, което трябва да знаем сега за началото на следващата седмица, е повишението на температурите, което ще е свързано с нов пренос на по-топли въздушни маси от югозапад, като на места в сряда и в четвъртък, 13 и 14 декември, температурите могат да надхвърлят северно от планините до 15 и повече градуса.

След това започва ново влошаване на времето заради нов средиземноморски циклон и се очкава около 15-и декември да започнат нови съществени валежи от дъжд и от сняг, и образуването на нова снежна покривка. Колко ще вали е трудно да се каже отсега, но това е тенденцията.

Според средносрочните модели ще има редуване на по-студени и малко по-топли периоди, като студените период ще са свързани и с превалявания, вероятно в повечето случаи от сняг.

Началото на тази зима няма нищо общо с изминалата, вероятно тази зима ще имаме и повече сняг и по-студено време, но това е само предположение, няма съществена яснота.

В Германия и Северна Англия, както и в големи части от Централна Европа, Полша, включително Балканите, зимата настъпи сериозно. В Южна Германия паднаха обилни снеговалежи, които блокираха движението и създадоха сериозни проблеми в транспорта. Това се случи и на места в северните райони на Англия.

Скандинавия остава в плен на арктически студове, а такива студове се приближиха твърде близо до Европа, източно от Москва, температурите са под минус 20 градуса, както и в части от Норвегия и Швеция.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм