Изпращаме септември със средноденонощна температура в района на София с около градус и половина по-ниска от температурите измервани в предишни години. И разбира се, ще запомним септември с наводненията в Карловско и проливния дъжд ударил София на 28 септември вечерта. 

От минус 5 до 32 градуса през октомври

Какво предстои в първите дни на октомври, какво време ни очаква в изборния ден?

Очаквани максимални температури следващата сряда - пети октомври. Pivotal

Синоптичната комисия, разглеждайки синоптичните модели, стига до извода, че в първите 48 часа на новия месец времето над страната ще е динамично, на много места ще има валежи от дъжд, а в неделя се очаква и захлаждане, тъй като ще нахлуе и по-хладен въздух от северозапад.

Преди десетина дни моделите показваха хуаво време за деня на изборите, но сега нещата са по-различни. 

Динамично, но сравнително топло време до края на седмицата

Център на ниско налягане над Адриатическо море ще окаже влияние на времето над страната.

В събота следобед вече със значителна облачност и привечер на места в Западна България ще започнат превалявания от дъжд, които в нощта срещу неделя ще се усилват и ще обхванат по-голямата част от страната.

Неделният ден ще започне с преваляния и мрачно време, но постепенно от запад на изток валежите ще спират, най-късно над североизточните райони и времето ще започне да се подобрява.

Захладнява, вятърът от северозапад ще се усили и ще нахлува по-хладен въздух. Температурите ще се понижавата и вече ще са с някоко градуса по-ниски - между 15 и 19 градус. 

Ураганът Иън причини катастрофални щети във Флорида (видео и снимки)

Това захлаждане ще продължи и в следващите дни, цялата следваща седмица ще е малко по-хладна от изминалата, дневните температури ще са между 16 и 21 гадуса. 

Но това са обичайни температури за началото на октомври, всъщност, тази новина е добра, защото при тези температури вероятно няма да ни се налага да пускаме допълнително отопление. 

В перспектива следващата седмица от понеделник нататък ще е суха, вероятността за валежи ще е много малка, тъй като над Източна Европа ще се разширява център на високо налягане. Това означава спокойно атмосфера. Типично есенно време.

Какво ще се случи след 8 октомври, не е много ясно, но с голяма степен на вероятност ще имаме тихи и спокойни есенни дни.

Кадри с дрон: Ураганът „Фиона“ предизвика 15-метрови вълни (видео)

Големият ураган Йън, който помете ценралните части на Флорида отслабна бързо до тропическа буря, насочи се към Атлантическия океан, там отново ще се усили до ураган от първа категория и ще удари американския щат Южна Каролина, но не се очаква да има особени поражения, освен проливни валежи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм