Мощният ураган „Иън“ помете в сряда американския щат Флорида. Бурните ветрове и поройните дъждове предизвикаха катастрофални наводнения и мащабни прекъсвания на електроснабдяването, над два милиона души останаха без ток. Малко встрани от траекторията на урагана, близо до архипелага Флорида Кийс, заради лошото време се преобърна кораб с мигранти и бреговата охрана издирва 20 души, след като трима бяха спасени, а четирима други успяха да доплуват до брега.

Максималната сила на урагана достигна скорост до 70 м/с. Според синоптичните прогнози "Иън" ще бушува във Флорида до довечера или до утре сутринта.

„Иън“ се смята за един от петте най-силни урагана, връхлитали някога Флорида. Рано сутринта той бързо се повишил до 4-та категория по петстепенната Скала на Сафир-Симпсън.

Ураганът Иън остави цяла Куба без ток и се насочи към Флорида (видео и снимки)

Бурята е била толкова силна, че акула се появи по наводнените улици на град Форт Майрес, а някои квартали се превърнаха в езера.

Губернаторът на щата Рон Десантис заяви снощи, че нивото на водата на места е надхвърляло 3 метра.

"Докато повечето хора напуснаха, малък брой граждани пожелаха да останат. Това беше тяхно лично решение, което взеха, знайки, че имат възможността да се евакуират и осъзнавайки рисковете, които поемат. Независимо от това, спасителните операции ще започнат възможно най-скоро, за да могат да се установят и нуждаещите се от помощ хора", каза той.

Жена, живееща от 45 години в град Тампа, разказа, че за първи път в живота си преживява такъв страх.

"За първи път напускам дома си заради буря. Водата наистина много ме изплаши. Всичко беше много усложнено и просто не исках да рискувам като остана вкъщи", сподели тя.

Още на 24 септември президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за обявяване на извънредно положение в щата Флорида заради приближаващата се тропическа буря "Иън" и нареди на местните власти да бъде предоставена федерална помощ.От Вашингтон той обеща федерална помощ.

"Правителството е готово да помогне по всякакъв начин. Ще помогнем с разчистването и възстановяването на сградите, така че Флорида да продължи напред. Това в момента е мой основен ангажимент към хората в щата Флорида", заяви американският президент.

Над 2 млн. домакинства във Флорида останаха снощи без ток. Във вторник Иън удари Куба, като уби двама души и потопи острова в тъмнина. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм