Ураганът Иън прекъсна тока в цяла Куба, оставяйки 11 милиона души без електричество, след като удари западния край на острова, пише "Skynews".

Ураганът Иън удари Куба

Електрическият съюз на Куба каза, че електричеството първоначално е било прекъснато за около един милион души в западните провинции на страната, но по-късно цялата мрежа се е сринала.

Ураганът достигна сушата като буря от категория 3 в западния край на острова и опустоши провинция Пинар дел Рио, унищожавайки някои от най-важните тютюневи ферми в страната.

Десетки хиляди хора са били евакуирани или са избягали, преди Иън да предизвика наводнения и да повреди къщи.

Силната тропическа буря „Иън“ заплашва Куба и Флорида

Националният център за ураганите на САЩ съобщи, че Куба е претърпяла „значителни въздействия от вятър и буря“, когато ураганът удари с постоянни ветрове със скорост от 125 мили в час.

Очакваше се ураганът да стане още по-силен над топлия Мексикански залив, когато се приближи до югозападното крайбрежие на Флорида, където на 2,5 милиона души беше наредено да напуснат.

Жителите и летовниците са предупредени да не се самодоволстват на фона на опасенията, че ураганът може да бъде повишен до категория 4, като се очаква ветрове със скорост 140 мили в час да засегнат целия щат.

На спешен брифинг в Белия дом във вторник Дийн Крисуел, говорител на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), каза:

„Не подценявайте потенциала на тази буря. Говорим за буря, каквато Флорида не е виждала през последните 100 години."

Кадри с дрон: Ураганът „Фиона“ предизвика 15-метрови вълни (видео)

Иън се насочва към Флорида Кийс, популярна ваканционна дестинация, съставена от много острови, някои широки по-малко от една миля.

Президентът на САЩ Джо Байдън отмени планирано пътуване във вторник и се обади на кметовете на три града във Флорида, за да ги увери, че федералната подкрепа е готова да осигури храна, гориво и подслон.

Общо 29 спешни убежища вече са създадени от персонала на FEMA, изпратен в щата в понеделник.

Ураганът „Фиона“ се усили до 4-та категория

Рон ДеСантис, губернаторът на Флорида, обяви извънредно положение и призова жителите да се подготвят.

Той предупреди за „широкообхватни въздействия в целия щат“ и каза, че метеорологичната система носи със себе си риск от „опасна буря, обилни валежи, внезапни наводнения, силни ветрове, опасно море и изолирана торнадична активност“.

Прогнозират се наводнения за голяма част от полуостров Флорида в средата на седмицата, а след това са възможни силни валежи за югоизточната част на САЩ по-късно тази седмица.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм