Силна тропическа буря заплашва Куба и Флорида. Очаква се бурята "Иън" да се превърне в ураган и впоследствие да продължи да набира сила, съобщи американският център за урагани NHC.

Очаква се центърът на бурята в понеделник първо да бъде над Каймановите острови. Значителни силни ветрове и бури се очакват в западната част на Куба, се казва в доклада.

Байдън обяви извънредно положение във Флорида заради тропическа буря

Нивото на водата там може да се повиши до добри четири метра над нормалната стойност. Районът около столицата Хавана също е засегнат от тропическите бурни условия. Очакваните големи количества дъжд могат да причинят наводнения и кални свлачища в по-високите райони на Куба, както и в Ямайка.

Извънредното положение е обявено във Флорида 

Проливни дъждове, наводнения също се очакват във Флорида до средата на седмицата, първо в островната верига Florida Keys, а след това по-на север. Губернаторът на щата Рон Де Сантис обяви извънредно положение като предпазна мярка и призова населението да вземе подходящи предпазни мерки.

За пореден път: НАСА отложи изстрелването на мегаракетата до Луната

НАСА отмени опита за изстрелване на ракетата „Artemis“

Заради бурята американската космическа агенция НАСА отмени опита за изстрелване на проблемната лунна мисия "Артемида", планирана за вторник.  Президентът на САЩ Джо Байдън, който искаше да пътува до Флорида във вторник за предизборно събитие, също отложи пътуването заради бурята.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм