Реални проверки за доказване на теорията, че машинния вот не отразява реалните резултати от гласуването, не са направени, въпреки че е имало достатъчно време. Това каза в „Седмицата” на Дарик радио депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

„Всички проверки, които трябваше да се случат през последните две години, не се състояха. Ако си спомняте, за миналата година ноември месец ЦИК тръгна да взима решение за броене на разписките, но имаше жалба в съда от страна на „Има такъв народ”, „Продължаваме промяната”, „Демократична България” и още няколко формации против контролното броене на разписките.

Искрен Митев пред Дарик: Хубаво е да се реализира първи мандат, защото няма да управлява Радев

А това е единственият начин да се провери дали машинния протокол съвпада с броя на разписките. Това така и не бе направено. На тези избори  ЦИК също даде подобна инструкция – да се броят разписките от машините, но по наши наблюдения в голяма част от секциите бележките не се броиха, а директно се преписа броят, който показва машината.

Да, това е по-лесния начин и много секционни комисии предпочетоха него. Така и никой не изследва доколко разликите в протоколите са плод на човешка грешка, сгрешен софтуер, проблем с машините или манипулация с тях, а имаше достатъчно време това да се направи”, каза Гаджев.

ПП и ДБ: „Хартиената коалиция“ обезсмисли машинното гласуване

Той обясни, че дори изходният код не се държи от Централната избирателна комисия (ЦИК), а от фирма.

„Реално изборите в България бяха аутсорснати и не се извършваха от държавата. Изходният код не е просто пин код, а доста по-сериозен софтуер. Нормалната практика е резултатът да бъде проверяван не само от ЦИК, но и от участниците в процеса и то в дълъг период от време, а проверката, която ЦИК даде на участниците в процеса беше в рамките на два часа”, обясни депутатът от ГЕРБ.

Депутатите приключиха разглеждане на промените на Изборния кодекс (обзор)

По думите на Христо Гаджев Изборният кодекс, за чийто промени депутатите отделиха няколко дни, не е бил приоритет.

Според него предното правителство, чийто премиер бе съпредседателя на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков, се е разпаднало, защото не е изпълнявало разписани програми и ангажименти.

ГЕРБ ще предложи самостоятелно правителство на малцинството

Гаджев обясни, че правителство с БСП и ДПС ще представлява мнозинство, а не малцинство, но позициите им по всичко останало, освен хартиена бюлетина, не съвпадат. Той каза още, че от ПГ на ГЕРБ-СДС ще поканят ПП и ДБ за разговори. Според Гаджев времето, което президентът Румен Радев е дал с бавенето на първия мандат е дало резултат, защото диалогът между парламентарно представените партии вече е по-спокоен.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм