На част от хотелиерите са отказани средства по националната програма за помощ при настаняване на бежанци от Украйна. Това обяви служебния министър на туризма д-р Илин Димитров, след въпрос на Дарик радио. Причината е, че са установени опити за измама с регистрираните на едни и същи чужди граждани в две или повече места за настаняване.

Хотелиери ще получат 80 милиона за настанени украински бежанци

"Контролът ще бъде засилен. За удължаването на програмата след месец септември мога да кажа единствено, че това е дискусионен въпрос, нужно е да изчакаме още малко време, да видим каква ще бъде ситуацията в Украйна. Ситуацията се мени бързо. Аз съм наясно, че 15 лева няма да са достатъчни през зимата за настанени украински граждани. Затова ще бъде необходими намирането на друго решение. Към момента у нас в хотелски бази има настанени 25 000 души", каза Димитров. 

В Бургас той пристигна за работна среща с представителите на туристическия бранш и кметовете на общините в областта. След разговорите обяви, че е представил основни акценти от работната си програма като ръководител на туристическото ведомство. Чуйте подробностите в звуковия файл: 

От бизнеса поставиха въпроси като необходимостта от засилена и по-фокусирана реклама и утвърждаване на позитивния образ на дестинацията и българския туристически продукт; разширяването на пазар Турция и оптимизиране издаването на визи за трети страни; възможностите за финансиране на сектор туризъм по ПВУ; теми, свързани с регулиране на нормативната база, стопанисване на плажовете, създаване на точни специализирани карти на Черноморския бряг. Беше обсъден въпросът за дивото къмпингуване и развитието на къмпинг туризма като привличащ все повече чуждестранни платежоспособни туристи и увеличаване на броя на плажовете със син флаг.

“Тази година броят на българите, които избраха България, остана стабилен”, коментира министърът. “В момента имаме съвсем лек отлив на българския турист, а изходящият ни туризъм бележи ръст, той е над 3 млн. 500 хил. пътувания извън България.”

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм