Хората, поставени под карантина заради ковид, няма да могат да гласуват. Това съобщи пред БНТ д-р Христо Хинков, министър на здравеопазването.

"Този закон за здравето трябваше да бъде приет с промените и с поправките, които ние своевремнно бяхме предложили в парламента. За съжаление все още действа принципът там, че ковид инфекцията е сравнена с особено опасните инфекции и се налага карантина."

Здравният министър коментира и темата с електронните рецепти. Той подчерта че компромисът с оставането на двата варианта на хартиена и електронна рецепта за спешните медици е с цел нито един пациент да не остане без лекарство и терапия.

"Все още обмисляме тази промяна в наредбата, защото си даваме сметка, че има някои обективни обстоятелства, които могат да доведат до това един лекар да не може да изпише рецепта на своя пациент. Говорим за малък контингент от сферата на спешната помощ основно. Тези, които ходят в отдалечени краища на страната и ходят с линейките в села, където няма интернет и е трудно да се въведе този режим за електронно издаване на рецептата.

До края на месеца сме решили да се разберем дали ще правим тази промяна. Наредбата е готова, ще я качим на сайта и следва обществено обсъждане в 14-дневен срок. Компромисът с хартиената рецепта за медиците от спешна помощ е направен с цел да бъдем гъвкави и за да следваме принципа да не остане пациент без лекарство. Това не означава отстъпление назад. Категорични сме, че дигитализацията трябва да върви. Още повече обективните данни показват, че нещата се развиват все по-добре. Ще дам един пример. Ако си купите нови обувки има един период, в който трябва да свикнете да ходите с тях", каза д-р Хинков.

Припомняме, че новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 376, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2469 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 15,22 процента.

Починали са двама пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.

Към днешна дата в болница са 502 души с диагноза Ковид-19, от които 29 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 60.

Излекувани през последното денонощие са 492 души, а общо от началото на пандемията - 1 278 288.

Активните случаи към момента са 5472.

През последните 24 часа са поставени 3595 дози ваксина срещу Ковид-19, а общо от началото на ваксинационната кампания поставените ваксини са 4 690 712.

Общо 38 533 души у нас са загубили битката с коронавируса от потвърдените 1 322 293 заразени от началото на пандемията, сочат данните на Единния информационен портал.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм