Докато обсъждахме, че април е топъл и се учудвахме на температури над 30 градуса, нещата бързо се промениха и от едната крайност отидохме в другата.

Синоптичните модели са единодушни по отношение на средносрочната прогноза за първите десетина дни на май, за района на Балканите - очаква ни дъжд и по-ниски температури.

Как вероятно ще се развият събитията?

На първи май ще е предимно слънчево, само над западните планински райони е възможо за кратко да превали.

От втори май нататък навлизаме в период на нестабилна атмосфера, заради по-ниското налягане над Балканите и специфичната метеорологична обстановка. 

На втори, в сряда, повече облаци и валежи от дъжд придружени от гръмотевици се очаква да има над западните планински райони. На изток ще остане по-стабилно с повече слънце и по-високи дневни температури - до 20 - 22 градуса.

В четвъртък обаче, трети май, заради придвижването на център на ниско налягане в района на Балканите, атмосферата ще се лабилизира и ще видим валежи от дъжд, на места придружени и от гръмотевици. Тези процеси ще се развиват над цялата страна. В планините бурите ще са и по-активни.

Ситуацията няма да се промени много и на четвърти май - събота, отново ще има условия за повсеместни валежи и гръмотевична дейност.  На места валежите може и да са временно интензивни, не са изключени и градушки.

Следете краткосрочните прогнози на НИХМ

На пети май, неделя се очаква временно стабилизиране на атмосферата, възможността за валежи ще е по-малка, но в началото на следващата седмица, след шести май, отново ще се създадат условия за повсеместни валежи и понижение на дневните температури.

Особено хладно и неприятно време се очаква около 8 май, когато американският  модеп /GFS/ предвижда преминаването на нов средиземноморски циклон в близост до страната и сериозни валежи на места в южните райони. Обръщаме внимание, че това е предварителна прогноза и е възможно да се промени. 

Обобщено - първата десетдневка на май ще е по-хладна и по-дъждовна, в повечето от дните ще има условия за валежи, а в отделни дни те ще са и интензивни, придружени от гръмотевици.

Това трябва да се има предвид, ако се планират излети на открито и особено в планинските райони на страната, бъдете внимателни и търсете краткосрочната прогноза за съответния ден. 

Според прогностичните модели, за целия десетдневен период, до около 10 май,  над страната се очаква да падне между 50 - 80 литра на квадратен метър. Това са значителни количества дъжд. Най-много ще вали в планинските райони на Западна България, относително по-малко ще са валежите на североизток.

Температурите

Периодът се очертава хладен, с дневни температури под климатичната норма, като на запад и по високите полета, включително и в района на София, в отделни дни, дори до 8 - 11 градуса, в останалата част от времето около 17 - 20 градуса. В източните и централните равнинни райони с няколко градуса по-високи, но като цяло - хладно време.

Тук е мястото да припомним и правилата за поведение при гръмотевични бури. 

Ако сте на открито, бързо намерете подслон в постройки, ако сте в билните части на планините, спуснете се възможно най-бързо надолу. 

Автомобилите са сигурно място при гръмотевични бури, в краен случай търсете подслон в тях, ако няма сгради в близост. Не подценявайте силата на бурята, освен дъжд и гръмотевици, често вятърът се усилва рязко и това може също да се окаже проблем. 

При обилни, проливни валежи, не стойте в близост до речните корита, възможно е бързо покачване на водата и заливане на крайречните тераси. Отдръпнете се на по-високо. 

И в Европа времето ще е динамично, в началото сравнително топло, към края на седмицата и там - хладно. Около 8 - 9 май дори се предвиждат валежи от сняг в североизточните райони на Украйна. По това време от североизток ще се спуснат студени въздушни маси от района на Северния ледовит океан.

Глобалната приземна температура, изчислена от специализирания сайт temperature.global, слабо се повиши, с около 2 стотни от градуса и в момента е 14,62 градуса. С 0,62 градуса над приетата за средна приземна температура от 14 градуса.