Хиляди хора се събраха на Шипка, за да се преклонят пред делото на освободителите на България. Президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков бяха сред официалните гости на честванията на Националния празник. „Днес е ден за национално единение около нашите ценности и заветите на предците, но и тази година е по-различна от другите и аз съм тук да ви благодаря, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата.“ Това заяви Румен Радев в словото си на връх "Свети Никола" пред събралото се множество. 

Румен Радев заяви, че 3 март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на Руско-турската освободителна война и е много повече от един исторически триумф: "Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на Националния ни празник."

"Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, за да заявим, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле, нито е само датата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят. 3 март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на Руско-турската освободителна война и е много повече от един исторически триумф", каза още президентът.

"Този връх днес ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България", каза Росен Желязков.

По-рано председателят на парламента присъства на благодарствения молебен в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка.

Проходът "Шипка" бе изцяло затворен за автомобили поради невъзможност да поеме повече превозни средства. 

Всички, които желаеха да се включат в честванията на националния празник, трябваше да продължат пеш.