В нощта на 17-и срещу 18-и септември 18-годишният Светльо Младенов е застрелян фатално при преследване от полицията. Заедно с двама други криминално проявени младежи, той е заподозрян в извършване на побой и обир над две млади момичета и нахлуване в търговски център. Според полицията другите двама са извършили акт на насилие и обир и ден по-рано. Случаят породи доста въпроси относно правомощията на дежурния полицай, по думите на МВР безупречен и многократно награждаван служител, да стреля в конкретния случай. Прокуратурата води разследване, но присъдите в обществото вече са раздадени, както сред експерти, така и сред обществеността - и те не са в полза на убития младеж. 

По отношение на действията на полицая масово се цитира чл. 87 от Закона за МВР, т. 3, според която полицейските служители имат право да произведат изстрел след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга. 

“Някой някъде е прочел два реда от закона, с което зачереква цялото право и цялата практика. Аз съм съдебен адвокат. Човешкият живот е върховна ценност, казва хартата за защита на човешките права”, коментира в “Кой говори” по Дарик адвокат Николай Хаджигенов. По думите му се цели да се оправдае “убиецът милиционер”. 

“Това, че милиционерът има право да използва оръжие, ходи по улицита и почва да стреля... Ако някой бяга и държи нож кървав, това е една хипотеза. Ако обаче някой бяга, и ти го застрелваш в гръб, това е друга хипотеза”, подчерта Хаджигенов. 

“Мога да ви покажа списък с полицаи в Щатите, убили хора, които са в затвора. Хората у нас живеят в телевизора. Ако някой в Америка убие така човек, хората вече ще са запалили половината град. А тук хората си избиват комплексите на гърба на убитото момче”, възмути се той.

По думите му единственото нещо, което правят в МВР, освен да лъжат като си отворят устата, е да бият граждани. И добави, че освен МВР, “има и един друг тумор - военната прокуратура”. Адвокатът добави: “Когато при последната голяма реформа на НПК, бяха извадени делата от военна прокуратура, нормалната прокуратура спря да разследва МВР. В момента те дават съвместни пресконференции. Прокуратурата, която трябва да разследва убийството, защото това е убийство, дава съвместни пресконференции с МВР”.

“Представете си, че жертвата е руса и синеока и ми кажете, че реакцията ви ще бъде същата! За да защитите собствените си права, трябва да защитите правата на всички”, подчерта той. 

За него не е спорен въпрос дали полицаят има право да ползва лично оръжие, като му било паднало служебното. Личното оръжие е само за самоохрана. За служебни цели има служебно оръжие. Изрично забранено е да се носи лично оръжие на работа, категоричен е Хаджигенов. И отново припомни, че полицаите не са видели убитото момче “как бяга от още топлия труп с кървав нож”.

Адвокатът вижда реформата в МВР с ликвидиране на всички хора и настоящите правила и въвеждането на нови, защото “иначе цялата тази престъпност ще избуява и вие ще се радвате на убийството на нечие дете или на човек, който може да е виновен, но може и да не е и вие това не го знаете”.

“Това, че има ненаказани престъпници не е ли проблем на същото МВР. Храним над 50 и хиляди милиоценри, за да ни бият зад колоните, да има “дай си личната карта”, да има шутове в районното и да стрелят по теб”, обобщи Хаджигенов. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм