Полицаят, прострелял 18-годишния младеж за обир в София, лично го е закарал с патрулния автомобил до болница, където по-късно момчето е починало. Това съобщи на брифинг директорът на СДВР Любомир Николов. За обира са задържани още две лица, и двете непълнолетни на 16 и 17 години. По данни на полицията те са системни извършители на грабежи. Задържаните са с повдигнати обвинения.

Днес ще се прецени дали полицаят да бъде привлечен като обвиняем и за какво престъпление - неизбежна отбраната, превишаване на пределите на неизбежна отбрана, професионална непредпазливост или евентуална умисъл.

Около 02:00 часа в понеделник е получен сигнал в района на столичен хотел, че трима непознати са нападнали две момичета, ударили едното от тях и след заплаха им  отнели раница с лични вещи и пари. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия, около 5:15 часа охранител в столичен бизнес център подал сигнал за трима маскирани, които прескачат оградата на обекта, носейки някакъв багаж.

На място са изпратени полицейски екипи, които последвали тримата, опитали се да се качат в автобус на масовия градски транспорт. На място е задържан 15-годишен младеж, а двама скочили от автобуса и побягнали пеша. При преследването са произведени предупредителни изстрели  в безопасна посока, но бегълците не спрели. При произведен още един изстрел е ранен един от тях - 18-годишен. Момчето почина малко след това.

Двете нападнати момичета са описали в показанията си, че нападателите са били маски, че са млади момчета, облечени в суичъри. По-късно е подаден сигнал от охранители, че три момчета се качват в автобус 120, посочи Николов. Полицаите подали светлинен сигнал и автобусът спрял. Двама от младежите опитват да избягат, единият е задържан в автобуса.

В този момент единият от полицаите тръгва да тича след двамата бегълци. Униформеният извиква: "Спри, ще стрелям", произвежда два контролни изстрела. След което заема поза и стреля по един от бягащите, каза Николов. Когато вижда, че го е ранил, полицаят качва младежа в полицейската кола и го закарва в болница "Токуда". След намесата на лекарите се установява, че момчето е починало.

Любомир Николов уточни, че полицейският служител, произвел изстрела, е безупречен - със 7 години стаж в системата, многократно награждаван, включително от министри. А задържаните две момчета са стари познайници на полицията.

Действали по един и същи начин - използвали са метална тръба или гумена палка, с която са удряли жертвите, и са ги заплашвали с оръжия, като по-скоро заплахата е била само вербална.

Зам.-градския прокурор на София Христо Кръстев допълни, че след получаване на сигнала за причинена смърт след преследване, е извършен е оглед и са иззети три гилзи. На 100 м от гилзите е намерена кръв. Изстрелът е засегнал горната част на тялото на 18-годишния. Огледан е и полицейският автомобил, иззети са доказателства, предстоят и още разпити.

Според Кръстев не може да се говори за пряк умисъл, като един от разпитаните свидетели е казал, че е чул полицаят три или четири пъти да казва, че ще стреля. Установено е още, че служителят на МВР не е произвел хаотични изстрели.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм