Преди изборите един от основателите на партията Гюнер Тахир и настоящ председателят на Национално движение за права и свободи, прогнозира по-ниски резултати за ДПС от тези, които партията постигна на 9 юни. В ефира на Дарик и предаването "Кой говори" той обясни разминаването с масово купуване на гласове в различни райони на страната.

“Не изчислих до каква степен разполагат с финанси, за да могат да купуват масово гласове. Директно мога да посоча цифри - като започнем от Североизточна България, шуменско, силистренско по 50 лв, през търновско - пак около 50 лв. и минем през Враца, Видин, Монтана, където сумата стигна 100 лв. и стигнем до Благоевград, където моят бивш колега от 38-то Народно събрание, председателят на ВМРО Краси Каракачанов обяви, че там ДПС се раздавали по 150 лв на глас.

Тахир обърна внимание и на драстично ниския процент на участие сред избирателите. По думите му реалните гласове на ДПС са онези за Европейски парламент - 295 000 гласа. “Смятам, че ДПС не направиха кой знае какъв напредък, но на фона на ниския процент участвали в изборите, увеличиха мандатите с 11”, посочи Тахир и допълни, че продължава да е в тесни взаимоотношения с хората в ДПС, с изключение на “клиентелистите” около Делян Пеевски. 

“Никъде, нито в България, нито в Турция, Делян Пеевски не е представен като съпредседател, а като председател. Важно е как се чувства Джевдет Чакъров, който явно е приел ролята да е сянка на Делян Пеевски“, коментира Тахир.

По думите му евентуалното бъдещо управление ще е “правителство на определени интереси около кръговете на Борисов и Пеевски“. Два такива характера на едно място няма да ги бъде, те сами ще си ритнат канчето, прогнозира политикът.

Дори да имат някаква форма на подкрепа при съставяне на правителство между ГЕРБ и ДПС, най-късно до есента ще се повторят събитията от май 2013 г., когато софиянци скочиха срещу Делян Пеевски за председател на ДАНС, заяви още Гюнер Тахир.

Той обърна внимание на факта, че 11 години по-късно, човекът, срещу когото тогава хиляди хора протестираха, днес управлява държавата. “Все още прокуратурата, съдебната власт, ВСС и различните служби и МВР са под влиянието на Делян Пеевски”.

Слушайте целия разговор в прикачения звуков файл.