Посочването от българските политици на произволна дата през 2025 г. за влизането ни в еврозоната е несериозно. Това заяви в предаването „Кой говори“ по Дарик финансистът Любомир Дацов.

„Всъщност, според мен, това прикрива провала на определен тип политика, както на финансовия министър, така и на премиера. Да кажеш: „някога ще се случи“, то е ясно, че някога ще се случи, но в политиката има дати, които трява да бъдат покрити. Когато нещо е отместено във времето, тогава първо, не си го представям като политика и второ, видимо е провал“, заяви Любомир Дацов.

Той каза още, че от гледна точка на бюджетните системи у нас, не е приемлива друга дата за приемане на еврото, освен 1 януари. Всяка друга дата би била неприемлива, заради турдностите, с които ще бъде съпроводено въвеждането на европейската валута.

Финансистът напомни, че влизането в еврозоната е основен елемент от приемането ни в ЕС.

„Трябва понякога да различаваме т.нар. брюкселски език. Това, че някой е достатъчно любезен да те поощри да полагаш усилия, не винаги е положително. Това, което ни казват (от Брюксел – бел. ред.) е, че вратата е отворена, но България трябва да положи достатъчно усилия да влезе в еврозоната, покривайки критериите. От политическа гледна точка сме добре дошли, но трябва да си напишем домашното“, обобощи финасистът.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.