"Цената на забавянето за еврозоната е висока, особено по отношение на условията за финансиране", каза управителят на БНБ Димитър Радев. Той присъства на среща на депутати и други политици с управителя на хърватската централна банка Борис Вуйчич.

Според Димитър Радев най-важната стъпка от процеса по присъединяване към еврозоната е политическата воля. Той допълни, че от сформирането на редовния кабинет, процесът по подготовка е бил възобновен.

Управителят на БНБ припомни, че през 2018 г. България и Хърватия предприемат стъпки за кандидатстване за членство в еврозоната и се движат заедно до приемането в банковия съюз и чакалнята на еврозоната. Хърватия обаче успя да приеме еврото от 1 януари 2023 г.

Бронираните автомобили, които ще бъдат използвани при замяната на банкноти и монети, ще пристигнат през есента, коментира Димитър Радев. Финансовият министър Асен Василев пък съобщи, че до края на годината България ще изпълни и последния критерий за присъединяване към еврозоната. 

Хърватският централен банкер Борис Вуйчич на свой ред съобщи, че основните партии в Хърватия, както и голям процент от обществото са изразявали подкрепа спрямо приемането на еврото, а след като това се е случило, подкрепата дори е нараснала.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм