Не смятам, че избраха достоен български патриарх. Българската църква ще продължава да тъне в руслото на безликото си кретане, а най-вече на Даниил няма да му е лесно, защото грубата сметка показва, че той няма мнозинство в Синода. Това коментира в ефира на Дарик журналистът и историк Горан Благоев.

“Не виждам какво достойно може да има в архиерей, духовник, християнин, който не може да направи разликата между жертвата и агресора под общ знаменател. Не говорим дали Русия, дали Украйна, а за една много принципна позиция. Ние трябва да си зададем въпроса защо този човек беше включен в състезателната тройка, защото вероятността да стане патриарх беше реална и нещата се случиха”. 

Според Благоев едва ли в избора на патриарх има външна намеса, а по-скоро “кукловодите на синода - митрополитите които решиха, че могат да ръководят, са направиха някаква грешка на сметките си, но в крайна сметка, когато някой реши да се прави на Господ, Господ бързо го слага на мястото му”, посочи журналистът. 

По думите му Господ дава на Българската църква един много проблематичен откъм позиции и поведение български патриарх, но в крайна сметка паството на българската църква явно си го е заслужило, след като търпи тези митрополити да кадруват в Светия синод. 

Журналистът допълни, че още след резултатите от първия тур на гласуването, е станало ясно, че щом гласовете за “другия русофилски кандидат Гавраил Ловчански” се прелеят към Данаил, това ще е достатъчно, за да бъде избран той за патриарх.

“Все имаше някаква надежда, че няма по този начин да се конфигурират нещата, но кукловодите на Светия синод очевидно си направиха лоша сметка, както се казва Господ ги сложи на мястото им”. 

На въпроса кои са въпросните “кукловоди на българската църква”, Благоев не пожела да назове имена, но цитира изказването на пловдивския митрополит Николай преди месец, по повод предстоящия избор, а именно: “И на ум не ви идва кой ще е новият патриарх”. 

Припомняме, че новоизбраният български патриарх Даниил многократно в миналото е демонстрирал ясна позиция по някои ключови геостратегически въпроси. По време на скандала около затварянето на Руската църква в София и изгонването на руските свещеници заради подозрения в шпионаж миналата година, Данаил изрази огорчението и несъгласие. 

“В настоящето смутно политическо време държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат”, каза тогава Даниил.

Няколко месеца след началото на войната на Русия в Украйна, Даниил разпространи писмо до духовниците във видинската епархия с напътствия как в литургиите си да включват “особените прошения за мир” тъй като вижда тенденция “за посяване на омраза към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор”.

“В същото време, наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор. В обществата на т.нар. цивилизован свят се прокарват нови разделителни линии между тези, които безапелационно осъждат тази страна и тези, които призовават към честен диалог и преговори за мир между враждуващите.

Ние се учудваме от заслеплението на тези, които осъждайки с лека ръка, очевидно грешат, вършейки същото и в същото време са убедени в собствената правота, забравяйки думите на апостола: „неизвиняем си, о човече, какъвто и да си ти, който съдиш; защото с какъвто съд съдиш другиго, с него себе си осъждаш, понеже ти, който съдиш, вършиш същото“ (Рим. 2:1)”, посочва в писмото си до видинската епархия Даниил.